indija

Prijedlog zakona politike poreza na kriptovalute u Indiji ići će u parlament 24. marta

Indijski ministar finansija prvi je najavio u februaru, amandman na postojeće zakone i predlaže porez od 30% na transakcije digitalne imovine.

Prijedlog o porezu na kriptovalute indijske ministrice finansija Nirmale Sitharaman mogao bi biti bliže tome da postane zakon jer bi donji dom parlamenta zemlje trebao razmotriti zakon u četvrtak.

Prema publikaciji od srijede, Sitharaman će u četvrtak Lok Sabhi – donjem domu parlamenta – predstaviti prijedlog zakona za izdvajanje i finansije za 2022. Prijedlog zakona o finansijama uključuje amandman na zakone o porezu na dohodak zemlje koji identifikuje “virtuelnu digitalnu imovinu” – uključujući kriptovalute i nezamjenjive tokene – kao oporeziva ulaganja.

Prvi put objavljen od strane ministra finansija u februaru, amandman na postojeće indijske zakone predložio je porez od 30% na transakcije digitalne imovine. Sitharaman je tada dodao da gubici nastali trgovinom kriptovalutama najvjerovatnije neće biti podobni za kompenzaciju poreza iz bilo kakve dobiti. Osim toga, nikakvi odbici ne bi bili dozvoljeni prilikom izračunavanja prihoda „osim troškova nabavke“.

Prema ovom obračunu poreza, trgovci bi vjerovatno morali da plaćaju porez od 30% na dobit od kriptovaluta uključujući Bitcoin (BTC) i Ether (ETH), ali ne uzimaju u obzir gubitke ako cijena kovanica padne. Cointelegraph je izvijestio da su mnogi stručnjaci kritikovali prijedlog, koji će vjerovatno stupiti na snagu 1. aprila nakon rasprave u četvrtak.

indija 1

Poreska politika za kriptovalute je naizgled zakonodavna zamjena za prethodno predloženi zakon kojim bi se zabranile “privatne kriptovalute” u Indiji. Prema najnovijem objavljenom spisku poslova Lok Sabhe, indijski parlament ne bi trebalo da sasluša raspravu o zakonu o kriptovalutama tokom sjednice budžeta, koja se završava 8. aprila.

Sa populacijom od otprilike 1,4 milijarde, Indija nije uspostavila konkretan regulatorni okvir za digitalnu imovinu nakon odluke vrhovnog suda zemlje 2020. da ukine zabranu Banke Indije za poslovanje banaka sa kripto firmama. Poreski prijedlog koji se razmatra čini da je kripto tržište najbliža sticanju neke vrste pravnog statusa u Indiji.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.