Putin mijenja zakon radi proširivanja zabrane plaćanja kriptovalutama u Rusiji

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, u četvrtak je potpisao zakon o izmjeni postojeće zabrane plaćanja kriptovalutama sa ciljem definisanja dodatnih tokena.

Izmjena koju je podnio Anatloy Aksakov, član državne dume, koja je podnesena 7. juna, zabraniće upotrebu bilo koje vrste sigurnosnih tokena, uslužnih tokena (utility tokens), i NFT-ova, kao sredstva plaćanja za robu i usluge.

Prema izvještaju ruske medijske grupe RBC, zakonodavci su odlučili da je postojeća zabrana, koja je na snazi od januara 2021. godine, nedovoljna i da je samo spriječila pojedince i entitete od korištenja nekih tokena, prilikom plaćanja.

Izmjenjeni zakon ima za cilj da spriječi zaobilaženje postojećih ograničenja za plaćanja.

Prateći sankcije koje su nametnute Rusiji zbog napada na Ukrajinu, novinske agencije su objavile da je centralna banka Rusije planirala da dozvoli upotrebu kriptovaluta za međunarodna plćanja, u smislu globalne razmjene.

Velike berze su postupile prema sankcijama nametnutim od strane Sjedinjenih Država, zamrzavajući sankcionisane korisničke račune. U skorije vrijeme, Binance je zamrznuo nekoliko računa pojedinaca, koji imaju porodične veze sa visokim ruskim zvaničnicima.

Rusija takođe radi na poboljšavanju sistema identifikacije učesnika u blockchain transakcijama. Blockchaini kao što je Bitcoin čuvaju transakcije na transparentnoj, neizmjenjivoj knizi transakcija ali indentiteti vlasnika novčanika su nepoznati, što čini transakcije komplikovanijim za praćenje.

Dok je Moskva otvorena po pitanju regulacije digitalnih sredstava, banka Rusije je predložila totalnu zabranu trgovanja i rudarenja, navodeći zabrinutosti oko finansijske stabilnosti. Centralna banka tvrdi da je prijetnja po državne finansije smanjena, jer su banke u Rusiji imale dovoljno stranih valuta za trgovinu.

U svakom slučaju, Putinova nova izmjena dovodi do zaključka da država nema plan da popusti sa regulacijama vezanim za kriptovalute, bar ne u skorije vrijeme.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.