Regulatori požurili da prodaju SVB sredstva da bi neosigurani računi bili bar djelomično dostupni u ponedeljak

Regulatori su žurili da prodaju sredstva Banke Silikonske Doline, te se nadaju da će od 30-50% neosiguranih depozita biti dostupno za preuzimanje u ponedeljak, prenosi Bloomberg.

Regulatori su zatvorili SVB (Silicon Valley Bank) u petak zbog ogromnog povlačenja sredstava, pa se i Federalna korporacija za osiguravanje sredstava prijavila kao zaštitnik sredstava korisnika. Ova banka je popularna među tehološkim kompanijama i startapima.

Više sredstava će biti dostupno ukoliko FIDC (Federal Deposit Insurance Corporation) uspije da proda sredstva do nedelje naveče, prije nego što banka nastavi sa radom od ponedjeljka. Banka Silikonske Doline je imala oko 209 biliona dolara u sredstvima i 175,4 biliona dolara depozita do 31.12.2022. godine. Osigurana suma od strane FIDC iznosi 250 hiljada dolara.

Banka Silikonske Doline je najveća američka banka koja je doživjela kolaps za više od 10 godina. Kolaps je izazvao talase i u tehnološkoj industriji tokom vikenda. Izdavač stabilnog novčića USDC, kompanija Circle, ima 3,3 biliona dolara rezervi svog stabilnog novčića u predmetnoj banci.

Zbog velike panike i prodaje USDC novčića, isti je doživio odvajanje od vrijednosti dolara, te se još uvijek nije vratio u odnos od 1:1. Trenutno jedan USDC novčić vrijedi 0.95 centi, prema podacima stranice CoinMarketCap.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija