Ripple planira da uvede Ethereum pametne ugovore na XRP ledger

EVM kompatibilan XRP ledger sporedni lanac je spreman za drugu fazu testiranja početkom 2023. godine, koja će poboljšati sigurnost ovog sporednog lanca.

Pokretanje sporednog lanca je najavljeno putem Tvita od strane kompanije za razvoj blockchaina Peersyst Technologies, 17. oktobra, naglašavajući da će novi sporedni lanac biti kompatibilan sa Ethereum Virtuelnom Mašinom (EVM – Ethereum Virtual Machine).

Ovo znači da će Ripple korisnici imati pristup decentralizovanim aplikacijima kao što je Uniswap i Web3 novčanici MetaMask i XUMM.

Novi sporedni lanac dolazi sa cross-chain mostom, koji je napravljen da prebacuje XRP i druga sredstva između EVM podržanih sporednih lanaca i XRP ledger devenet-a.

Prema izjavi RippleX inženjera, Mayukha Vadari, ovo znači da „programeri više neće morati birati između XRPL i EVM kompatibilnih blockchaina.“

Programeri će takođe moći pristupiti XRPL-ovim brzim i jeftinim transakcijama, te će moći uvesti Solidity pametne ugovore na XRPL.

XRP EVM kompatibilni sporedni lanac je napravljen na Tendermint protokolu i cilj mu je da dostigne obradu od 1000 transakcija u sekundi (TPS).

Vadari je naglasila da je prva faza EVM sporednog lanca dostupna na XRPL Devnet-u. U fazi dva će se raditi EVM kompatibilan prelazak sporednog lanca na lanac sa povećanom skalabilnošću. Vadari je izjavila da je u drugoj fazi cilj postizanje vremena stvaranja blokova slično kao što je na XRP ledger-u, te bi ovo trebalo biti dostupno početkom 2023. godine.

„Krajnji cilj je faza tri, odnosno EVM sporedni lanac i most koji je dostupan na XRPL glavnoj mreži,“ dodala je Vadari.

Izgleda da ove vijesti nisu previše uticale na cijenu XRP tokena, koji se trenutno trguje po cijeni od 0,47 dolara.

Ovo obavještenje dolazi nakon skoro dvogodišnje tužbe protiv Riplle-a, od strane SEC-a, koja je očigledno uticala na usvajanje i razvoj XRP globalne mreže.

Ripple takođe nastavlja sa potezima u prostoru digitalnih valuta centralnih banki (CBDC) i njihov prvi pilot projekat za CBDC Privatni ledger su objavili u martu 2021. godine, te su u skorije vrijeme ostvarili partnerstvo sa The Royal Monetary Authority of Buthan u septembru 2022. godine.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.