Rudarenje kriptovaluta pomoću mobilnog telefona

Rudarenje kriptovaluta može biti primamljivo osobama koje žele da se dokopaju tog magičnog internet novca. Od kako su ASIC uređaji preuzeli rudarenje sa dokazom o radu (Proof-of-Work) a zalaganje tokena je postalo sve skuplje, korisnici su počeli da se okreću rudarenju kriptovaluta na mobilnim uređajima.

Rudarenje putem mobilnog telefona zvuči primamljivo s obzirom da je sve što vam je potrebno za ovu vrstu rudarenja kriptovaluta samo mobilni telefon. Kako su se mobilni uređaji počeli sve više koristiti za pristup internetu, povećale su se i mogućnosti za rudarenje.

Pogledajmo da li je ovo zaista tako.

Koncept rudarenja mobilnim uređajem

Koncept rudarenja kriptovaluta mobilnim telefonom se odnosi na rudarenje direktno sa mobilnog telefona. Pogledajmo kako se ovo primjenjuje na Proof-of-Work i Proof-of-Stake.

Proof-of-Work putem mobilnog uređaja

Da bi se kriptovalute rudarile putem mobilnog telefona, mobilni uređaj mora da riješi jednačinu na najbrži mogući način, korištenjem računarske moći koja mu je dostupna.

Pošto većina Proof-of-Work kriptovaluta ima određene ASIC uređaje za rudarenje, čak ni telefoni sa najboljim performansama ne mogu puno postići.

Uzmimo za primjer Apple iPhone 14Pro Max, koji u sebi ima 2×3.46 GHz Everest + 4×2.02 GHz Sawtooth procesor sa osam jezgra. Apple ne proizvodi svoje uređaje za rudarenje, tako da 14Pro Max moće postići oko 100 H/s. Sa druge strane, oprema za rudarenje kao što je Antminer R4 proizvodi hash rate od 8,7 TH/s. Da li stvarno mislite da mobilni telefon može da se koristi za rudarenje?

Sa ovakvim performansama, bilo koji mobilni telefon može potvrditi blok samo uz čistu sreću.

Mobilni Proof-of-Stake

PoS protokol je pogodniji za mobilne telefone. Ukoliko dodjelite svoj ulog čvoru, možete mu pristupiti bilo kojim uređajem jer ne zathjeva mnogo računarske snage.

Međutim, aktivno rudarenje PoS kriptovalute bi zahtjevalo pokretanje čvora. Malo bolji mobilni telefoni bi mogli da uspostave čvor, te da samo potvrđuju transakcije. Imajte na umu da biste se mogli naći u situaciji gdje biste morali da prilagodite program za ulaganje svom mobilnom telefonu.

Možete provjeriti Tezos (XZT) zahtjeve ze čvor da biste shvatili o čemu govorimo.

Pored tehnikalija, treba da ispunite određene zahtjeve za zalaganje da biste otvorili čvor, koji su različiti u zavisnosti od kriptovalute o kojoj se radi. Ovi zahtjevi se obično odnose na minimalnu količinu sredstava koja treba da se ulože da biste mogli postati validan čvor.

Popularne aplikacije za rudarenje pomoću mobilnog telefona

MinerGate

MinerGate je Android apliakcija koja nudi PoW rudarenje za Android uređaje.

Međutim, našli smo YouTube video korisnika TechWizTime u kom je rudario kriptovalutu Monero (XMR) sa tri OnePlus 5T telefona, Xiaomi Redmi 5 plus, Bluboo S8 plus, Lenovo Tab 4 8 Plus i Umidigi S2 Android mobilnim telefonom.

Sa ovom konfiguracijom uspio je postići 110 H/s i kalkulator za rudarenje je izračunao da može zaraditi oko 0,78 dolara sedmično.

Na ovu cifru treba da dodate troškove struje i zamjenu uređaja kada se pokvare, pa vrlo lako možete doći do pravog odgovora da li rudariti ili ne.

Electronium

Electronium obećava da je lagana kriptovaluta koja se može rudariti mobilnim telefonom.

U početkuje Electronium koristio javne procesore grafičkih kartica za PoW rudarenje. Ali kako je vrijeme odmicalo, tako je rudarenje pomoću grafičkih kartica postalo privatno, te sada javnost može rudariti ETN preko cloud-a i može dobiti obične nagrade putem aplikacije.

Danas bilo ko može preuzeti aplikaciju na svoj telefona i provjeriti je svakih 7 dana da resetuje period za rudarenje. Ono što zapravo dobijate je sića za instaliranje aplikacije.

Sweatcoin

Sa pojavom fitnes aplikacija i aplikacija za praćenje koraka, kripto svijet našao način da izmisli novi konsenzus protokola baziran na njima.

Ovo nije jedina kriptovaluta koja ovo radi ali ćemo se u ovom tekstu osvrnuti samo na Sweatcoin. Ovo je zapravo „proof-of-activity“ kriptovaluta koja vas nagrađuje sa tokenima kada hodate.

Najviše možete zaraditi 20 SWEAT tokena za 20 hiljada koraka dnevno.

Iako se ovaj token trguje na kripto berzama, njegova cijena u vrijeme pisanja ovog teksta iznosi 0,008 dolara. Aplikacija nudi 1000 dolara nagrade za 20 hiljada Sweatcoin-a. Ako za dan možete zaraditi 20 Sweatcoin-a, sami izračunajte koliko dana je potrebno da dobijete ovu nagradu.

Kao kripto aplikacija koja se koristi za zaradu, ne zvuči baš najbolje. Kao fitnes apliacija, zvuči šarmantno. Možete dnevno prelazi određeni broj kilometara za male nagrade, s vremena na vrijeme.

Zaključak

PoW rudarenje se može raditi mobilnim telefonom ali je jako neprofitabilno te se ne trebate nadati bilo kakvoj zaradi. Neke mobilne kripto aplikacije se reklamiraju kao nešto novo, neviđeno do sada ali što dublje ih istražujete, više mana možete naći. Dobro istražite prije nego što se odlučite za instaliranje bilo kakve aplikacije za rudarenje putem mobilnog telefona.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.