rudari

Rudari se ne brinu zbog volatilnosti na Bitcoin tržištu

Suočeni s ekstremnim strahom na tržištu bitcoina, rudari su I dalje nepokolebljivi i mogu spremno čak dočekati i pad jer otvara priliku da steknu više hash snage.

Uprkos stalnom padu cijena bitcoina i previranja na današnjim tržištima, neke od najvećih rudarskih kompanija su mirne i insistiraju na tome da na njihovo poslovanje neće uticati negativna volatilnost cijena.

Neki to čak vide kao priliku da steknu tržišni udio dok manji konkurenti propadaju.

Cijene bitcoina (BTC) bile su u stalnom padu cijele godine sve do posljednja 24 sata, kada se krah ubrzao i dostigao najnižu tačku od decembra 2020. Međutim, rudari nisu bili pogođeni usljed tog ogromnog pritiska. Neki bi čak mogli imati više žara za rudarenje ako se pad bitkoina nastavi.

Svaka od tri različite rudarske operacije – dvije velike javne kompanije i jedna privatna rudarska kompanija – do kojih je Cointelegraph došao kako bi podijelio hladne emocije o izgledima za medvjeđe tržište. Vjeruju da će to imati mali ili nikakav uticaj na njihove poslovne planove.

Bitcoin rudar Marathon Digital Holdings (MARA) rekao je da će ga njegova “svjetlosna strategija” držati izolovanim od gotovo svih efekata medvjeđeg tržišta. Potpredsjednik korporativnih komunikacija Charlie Schumacher rekao je da je zadržao osnovu troškova od oko 6.200 dolara po BTC-u iskopanom u prvom kvartalu tako što je “izvršio snagu operacija i zadržao intelektualnu moć unutar kompanije”.

Marathon je treći po veličini vlasnik Bitcoina (BTC) među javnim kompanijama prema BitcoinTreasuries. Ima kapacitet da generiše 3,9 EH/s heš snage. MARA je u padu od 15,42% i trguje se po 9,97 USD u trgovanju nakon radnog vremena. Pao je za 92,6% u odnosu na najviši nivo iz decembra 2014. od 134,72 dolara.

Schumacher je dodao da odlazak drugih rudara zbog ograničenja kapitala tokom medvjeđih tržišta stvara priliku za veće operacije poput Marathona koje mogu iskoristiti manje poteškoće rudarenja zbog smanjenja hash snage i konkurencije na Bitcoin mreži.

„Kako heš stopa opada, dolazi do smanjenja poteškoća, što smanjuje troškove energije za rudare koji i dalje heširaju. Oni koji su ostali na poziciji stoga mogu imati koristi od potencijalne zarade.”

Cointelegraph je također dobio odgovore od izvršnog direktora Riot Blockchain (RIOT) Jasona Lesa, još jedne velike rudarske kompanije. Trenutno drži osmo mjesto ko količini  BTC-a među javnim kompanijama, prema Bitcoin Treasuries. Od 4. marta kontroliše 3,9 EH/s heš snage, ali nije otkrio cijenu po iskopanom novčiću.

RIOT je u padu od 9,16% i trguje se po cijeni od 6,83. Pao je za 90,5% u odnosu na najviši nivo iz februara 2021. od 71,33 dolara.

Les je takođe djelovao nonšalantno u pogledu trenutne i buduće nestabilnosti Bitcoin tržišta. Poput Marathona i Redividera, Les je ukazao na „snažan bilans stanja bez dugoročnih dugova“ svoje kompanije kao ključne prednosti na koje se može osloniti iz poslovne perspektive. Dodao je, “promjene u uslovima na tržištu Bitcoina ne utiču na naše planove za implementaciju rudara, tako da nastavljamo da povećavamo naš hash rate I to na mjesečnom nivou.”

„ Na Riot-ove planove za implementaciju rudara ne utiče volatilnost Bitcoin-a, mi smo fokusirani na izgradnju održivog poslovanja koji radi u različitim tržišnim uslovima Bitcoin-a.”

Izvršni direktor Redividera Tom Frazier također nije zabrinut zbog mogućnosti daljeg produženog pada. Redivider je privatni pružatelj podatkovnih centara za operacije rudarenja bitcoina, specijalizovan za zone prilika, dizajniran da koristi radnicima u siromašnim regijama SAD-a.

Srž Redividerovog jednogodišnjeg poslovanja je u upravljanju data centrima čiju bitcoin heš moć mogu iznajmiti rudarske kompanije uz naknadu. Frazier je rekao Cointelegraphu u pozivu od 11. maja da, ako njegovi centri podataka nemaju iznajmljivače u određeno vrijeme, Redivider može održavati tok prihoda za sve svoje objekte u bilo kojem trenutku tako što će preuzeti snagu heširanja i blokirati nagrade za sebe.

Nije otkrio koja je osnovna cijena Redividera po iskopanom Bitcoinu niti koliki je njegov rad, ali je uvjerio da “naša proizvodna cijena BTC neće biti pogođena.”

Frazier je rekao da pad na tržištu bitcoina „ima mali uticaj na ono što radimo zbog našeg desetogodišnjeg plana“.

„Korekcije na tržištu se dešavaju jer je BTC veoma promjenljiv, što je u skladu sa bilo kojom drugom promenljivom klasom imovine. Ta volatilnost neće ometati našu strategiju. Ovi trenuci predstavljaju prilike.”

Uzimajući u obzir trenutna previranja na kripto tržištima nakon kolapsa projekta Terra (LUNA) i Bitcoin koji trenutno trguje na 28.131 dolara, što je najniži nivo od 1. januara 2021., prema podacima CoinGecko, moglo bi brzo postati jasno da li rudari mogu napasti priliku koja im kuca na vrata, kako tvrde.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.