Rusija bullish prema Bitcoinu više nego ikada – legalizuje kripto za međunarodna plaćanja

U donekle iznenađujućem razvoju događaja od čvrstog predratnog stava protiv kriptovaluta, Centralna banka Rusije je navodno postigla dogovor sa državnim Ministarstvom finansija o legalizaciji kriptovaluta da bi se omogućila prekogranična plaćanja.

Kripto za prekogranična plaćanja

Prema izvještaju ruske novinske agencije Kommersant, Centralna banka Rusije i Ministarstvo finansija su postigli konsenzus o upotrebi kriptovaluta za internacionalna plaćanja.

Kommersant navodi da je zamjenik ministra finansija, Alexey Moisezev, izjavio da su se Ministarstvo i Centralna banka dogovorili „u potpunosti“ o zakonu koji će omogućiti građanima da pomoću kriptovaluta šalju novac širom svijeta.

Moiseyev je naglasio da predloženi zakon ima za cilj da dozvoli građanima Rusije pristup digitalnim novčanicima.

„Generalno, ovaj zakon opisuje kako se stiču kriptovalute, šta može da se uradi sa njima i kako se sa kriptovalutama mogu ili ne mogu izvršiti prekogranična plaćanja.“

Odnos Rusije prema kripto sektoru je oduvjek bio buran. Predsjednik Vladimir Putin je potpisao zakon koji zabranjuje digitalna plaćanja u julu, dok je Banka Rusije forsirala stav da su sve aktivnosti povezane sa kriptovalutama kriminalne.

Sve ovo se događalo u vrijeme kada je Ministarstvo finansija aktivno diskutovalo u upotrebi kriptovaluta za prekogranična plaćanja. Početkom mjeseca, Moiseyev je naglasio potrebu za omogućavanjem usluga koje nude kriptovalute unutar Ruske federacije, a koje će biti nadgledane od Centralne banke. Oni koji se budu bavili ovakvim plaćanjima moraće poštovati zakon protiv pranja novca (AML – anit-monay laundering) i KYC verifikaciju.

Rusija se zagrijava za Bitcoin

Rusija očigledno mijenja svoje stavove usred rata sa Ukrajinom. Ako se sjećate, Rusija je zbog sukoba sa Ukrajinom blokirana u međunarodnom sistemu plaćanja SWIFT. Vlada Rusije je istraživala razne opcije, uključujući i razgovore sa prijateljskim državama oko uspostavljanja platformi za međunarodna plaćanja u stabilnim kovanicama.

Pavel Zavalny, predjsednik Komiteta za energiju, potvrdio je da će Rusija biti otvorena za plaćanja u Bitcoinu kada je u pitanju izvoz energenata.

Banka Rusije je takođe u procesu stvaranja digitalne rublje.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.