Sam Bankman-Fried će navodno izjaviti da “nije kriv” po krivičnoj optužnici

Bivši izvršni direktor FTX berze Sam Bankman-Fried, trenutno na slobodi uz kauciju od 250 miliona dolara, navodno će izjaviti da „nije kriv“ za navodne finansijske prevare između FTX-a i kompanije Alameda Research.

Sam Bankman-Fried je uhapšen na Bhamima, na zahtjev vlade Sjedinjenih Država, pod sumnjom za prevaru investitora i pogrešno upravljanje sredstvima korisnika koja su se u to vrijeme nalazila na kripto berzi FTX. Na sudskom saslušanju 22. decembra, Sam Bankman-Fried je pušten uz kauciju i zakazano mu je pojavljivanje na sudu 3. januara 2023. godine, pred okružnim sudijom Lewis Kaplan-om na Menhetnu.

Očekuje se da će Sam Bankman-Fried izjaviti da „nije kriv“ po krivičnoj optužnici, prema izvještaju Rojtersa. SEC je optužio Sam Bankman-Fried-a 13. decembra za kršenje odredbi protiv pranja novca, akta za Hartije od vrijednosti iz 1933. godine i akta za berze iz 1934. godine.

Optuženi ima pravo da se izjasni da nije kriv, tokom inicijalnog saslušanja i dozvoljeno mu je da promjeni svoj iskaz u dogledno vrijeme.

Prebacivanje sredstava sa Alameda novčanika, 28. decembra, podiglo je sumnju o umješanosti Sam Bankman-Frieda u ovu anomaliju. Sam Bankman-Fried je bio vrlo brz i udaljio se od navodnih optužbi.

Tvit koji je Sam Bankman-Fried objavio je bio odgovor na Cointelegraph-ov izvještaj da je jedna adresa novčanika primila preko 600 Ethereum-a sa novčanika koji pripada kompaniji Alameda Research.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.