Savjet za porez na robu i usluge Indije razmatra uvođenje poreza od 28% na Bitcoin

Zvaničnici Indije treba da donesu odluku o nametanju poreza od 28% na robu, usluge i kriptovalute u nadolazećem sastanku savjeta.

Goods and Services tax (GST) savjet, koji predstavlja vrhovno tijelo u Indiji kada su u pitanju indirektni porezi, treba da diskutuje o budućnosti indirektnih poreza, prema izvještaju CNBCa.

Prema izvještaju ovog izvora, legalni komitet koji je imenovan od strane GST savjeta, čiji će prijedlog biti predstavljen GST savjetu na zvanično odobravanje, je došao na ideju da oporezuje robu i usluge, kao i ostale aktivnosti povezane sa kriptovalutama, sa 28 procenata, čim se stvore uslovi za to.

Prijedlog će biti predstavljen savjetu GST na sastanku ovog savjeta a zvanični datum sastanka još uvijek nije objavljen.

Porez od 30%, na zaradu od kriptovaluta i drugih sredstava, predložen je u zajedničkom budžetu za 2022. godinu, od strane ministra finansija, Nirmale Sitharaman. Pored cijene za kupovinu, neće biti dozvoljena odbijanja i neće se priznavati gubici u transakcijama, u smislu prijavljivanja manje dobiti. Zakon o porezu na dobit iz 1961. godine, ima i amandman sa novim poglavljem 115BBH, koje se odnosi na virtuelna digitalna sredstva.

Legalni status kriptovaluta je još uvijek dvosmislen

Legalni status kriptovaluta, kao što je Bitcoin, još uvijek nije jasan zbog nedostatka regulative ove nacije. Investitori kažu da je prijedlog budžeta za porez na kriptovalute zapravo legalizovao kripto trgovanje. Prema izjavi ministra, Nirmala Sitharaman, oporezivanje kriptovaluta ih ne čini legalnim. Ovaj problem je trenutno u postupku provjeravanja.

Uprkos povećavanju cijena robnih dobara u Indiji, GST savjet trenutno pokušava da dobije odgovor od države na povećane cijene za 143 artikla.

U izvještaju se navodi da GST ima plan da podigne poreze tokom sledeće dvije godine. Kao rezultat, očekuje se da će vlada prikupiti više poreza i da će smanjiti inflaciju, koja je na najvišem nivou u proteklih 17 mjeseci.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.