SEC bi mogao tužiti Paxos zbog BinanceUSD stabilnog novčića

Izvršno odjeljenje komisije za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država, izdalo je Wells obavještenje kompaniji Paxos, prenio je Wall Street Journal, navodeći anonimni izvor.

Wells obavještenje je zvanično obavještenje koje izdaje Komisija za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država, da bi obavjestili primaoca istog o planu pokretanja određenih zakonskih radnji.

SEC planira da tuži Paxos za navodno kršenje Zakona o hartijama od vrijednosti i kršenja Zakona o zaštiti investitora. Stabilni novčić koji izdaje Paxos, Binance USD (BUSD), se smatra kao neregistrovana hartija od vrijednosti, prema obavještenju primljenom od SEC-a.

Paxos je izdao ovaj stabilni novčić, koji je vezan za američki dolar u odnosu od 1:1 , u partnerstvu sa kripto berzom Binance u septembru 2019. godine. Od tada, BUSD je došao na treće mjesto kada su u pitanju stabilni novčići i postao je sedma najveća kriptovaluta, sa tržišnom kapitalizacijom od 16,14 biliona dolara, prema podacima stranice CoinMarketCap.

Wells obavještenje ne znači da će SEC poduzeti pravnu akciju. Pet članova ove komisije mora da glasa da bi se odobrilo pokretanje parnice ili nagodba od strane agencije.

Paxos može poslati pisani odgovor na ovo obavještenje i može predstaviti svoj slučaj sa razlozima zbog kojih oni smatraju da ne trebaju biti tuženi.

SEC je u maju 2022 udvostručio broj zaposlenih u jedinici za kripto sredstva i sajber kriminal, te su tada objavili da će stabilni novčići biti područje od velikog interesa. Stabilni novčići su slični depozitovanju sredstava u banci ili tržišno-novčana sredstva, izjavio je predsjednik ove komisije Gary Gensler.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija