SEC traži informacije od kompanije Grayscale za tri kripto fonda

Menadžer za kripto sredstva, Grayscale Investments, trenutno je u procesu odgovaranja na pitanja postavljena od strane komisije za berze i hartije od vrijednosti Sjedinjenih Država (SEC) a vezano za tri kripto fonda, objavili su iz ove kompanije.

Grayscale ja objelodanio svoj kontakt sa osobljem SEC-a vezano za podnošenje tri izvještaja, koji se odnose na Zcash (ZEC), Stellar Lumens (XLM) i Horizen (ZEN). Takođe su spomenuta i ranija podnošenja ovih izvještaja, u junu 2022. godine.

„Sponzor je kontaktiran od strane osoblja iz odjeljenja za Korporativne finansije i izvršavanje, u vezi zabrinutosti sponzora o analizi zakona o hartijama od vrijednost vezanoj za ZEC,“ objavili su iz Grayscale-a u svojim izvještajima o ZEC-u od juna i avgusta 2022. godine. „Sponzor je u procesu odgovaranja osoblju SEC-a.“ Isti obrazac se pojavljuje u Grayscale izvještajima za XLM i ZEN fondove, gdje su se imena sredstava promjenila na način da odgovraju svakom fondu.

Iz Grayscale-a su takođe potvrdili da svako od ovih sredstava „može biti hartija od vrijednosti,“ prema trenutnom činjeničnom stanju, ili se može smatrati za hartije od vrijednosti u budućnosti, od strane SEC-a ili federalnog suda.

Kompanija je pomenula svoj kontakt sa osobljem SEC-a tokom podnošenja izvještaja u junu, ali u to vrijeme regulator nije obezbjedio smjernice niti je rekao da su ove kriptovalute hartije od vrijednosti.

Ova otrkića obezbjeđuju uvid u trenutnu korenspodenciju između SEC-a i kompanija usred povećanog regulatornog nadzora nad ovom industrijom. Još u maju 2022. godine, iz SEC-a su objavili da će značajno proširiti jedinicu zaduženu za istraživanje narušavanja zakona o hartijama od vrijednosti u svijetu kriptovaluta.

U julu je ovaj regulator 9 kriptovaluta smatrao hartijama od vrijednosti, prilikom žalbe za insajder trgovanje (insider trading), protiv jednog bivšeg radnika kompanije Coinbase i još dva lica.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.