Šef SEC-a optužio kripto berze da trguju protiv klijenata

Uprkos činjenici da tržište kriptovaluta raste ogromnom brzinom, sa novim valutama i berzama koje nastaju svakodnevno, vlasti u pojedinim državama pojačavaju napore da regulišu novu klasu sredstava i njihove korisnike.

Američka komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC), čiji je predsjednik Gary Gensler, skoro je upozorila javnost da se neke berze za digitalna sredstva zapravo klade protiv vlastitih klijenata, kako prenosi Bloomberg.

Uistinu, Gensler i Bloomberg News su rekli da će svi koji trguju kripto biti predmet regulacija i zato će morati da se registruju. Dalje, rekao je da neki od ovih entiteta izbjegavaju pravila, trguju ispred svojih klijenata i da:

„Zapravo često trguju protiv svojih klijenata jer stvaraju tržište protiv njih.“

Gensler je takođe kritikovao stabilne novčiće, uključujući Tether (USDT), USD Coin (USDC) i Binance USD (BUSD) zbog povezanosti sa kripto berzama koje im dozvoljavaju da „potencijalno izbjegnu AML i KYC“ – anti-money laundering and know-your-customer kontrole.

SEC i njihova istorija sa kriptom

Poznati po svom stavu za sve stvari povezane sa kriptom, SEC vodi nekoliko tužbi protiv velikih imena u kripto industriji i tehnologiji, uključujući Ripple i Nvidia.

Kao podsjetnik, SEC je počeo voditi pravnu borbu protiv Ripple-a u decembru 2020. godine, optužujući Ripple za nelegalnu prodaju preko 1,3 biliona dolara neregistrovanih XRP tokena, od 2013. godine do decembra 2020. godine.

U skorije vrijeme, riješili su optužbe protiv tehnološke kompanije NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) zbog neotkrivanja uticaja kripto rudarenja na njihove profite u gejming poslovanju.

Prije dva mjeseca, grupa američkih kongresmena je pisala SEC-u, zbog zabrinutosti oko procesa traženja podataka ove agencije, za koji smatraju da je jako zagušljiv, posebno kada su u pitanju kripto startapi.

U isto vrijeme, Finbold je prenio izjavu Jan van Eck-a, izvršnog direktora globalne investicione kompanije VanEck, koji je mišljenja da SEC drži Bitcoin exchage-traded fund (ETF) kao taoca, jer SEC ne želi da odobri ovaj proizvod.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.