Skoro trilion dolara napustio kripto tržište u 2022. brišući preko 40% industrijske kapitalizacije

Prateći Terra kolaps, ktipro industrija je došla do ključne tačke. Neizvjesnost je jako uporna a tržišni igrači su odabrali da zauzmu oprezniji pristup.

Ukupna vrijednost globalnog kripto tržišta iznosila je oko 2,2 triliona dolara prvog januara 2022. godine, današnja vrijednost stoji na 1,29 triliona dolara, što predstavlja pad od 41,36% od početka ove godine, prema podacima CoinMarketCap-a.

Od početka 2022. godine, tržišna kapitalizacija je imala odliv sredstava u iznosu od 910 biliona dolara, zbog različitih problema, uključujući i bearish sentiment.

Crypto Fear and Greed Index

Crypto Fear and Greed Index je pao na nivo koji je najniži od kako je ovaj index stvoren, prije dvije godine. Ovaj dobro poznati tehnički index istražuje različite podatke uključujući dominaciju na tržištu, volatilnost, volumen, društvene medije i istraživanja, da bi odredio osjećanja i sentiment učesnika na tržištu.

Zbir svih ovih vrijednosti je pretvoren u jedan broj između 0 i 100, gdje 0 (nula) predstavlja ekstremni strah, dok 100 predstavlja esktremnu pohlepu. Juče, 19. maja 2022. godine, ovaj index je iznosio 8, te se ova vrijednost može porediti sa sentimentom na tržištu koji je zabilježen u vrijeme COVID-19 pada tržišta u martu 2021. godine.

Čini se da na tržište utiču nesigurne regulatorne metode, kao i nagli rast poreza u Americi i rastuća inflacija.

Iako se Bitcoin trenutno trguje po cijeni preko 50% nižoj od ATH, izgleda da je opadanje cijene Bitcoina uticalo i na sentiment tržišta. U međuvremenu, dramatični slom Terra (Luna) ekosistema, u proteklih nekoliko dana je vjerovatno još jedan faktor koji je doprinio preovladavanju negativnog sentimenta.

Bitcoin na 30 hiljada dolara

Najmoćnije digitalno sredstvo, Bitcoin, se izdiglo vrlo malo iznad 30 hiljada dolara, nakon pada na najnižu cijenu u 18 mjeseci.

Pad je podstakao stručnjake da oglase alarm da je još jedna „kripto zima“ vjerovatno na pomolu, slična onoj koja se dogodila 2018. godine.

Nestabilna cijena Bitcoina je došla u vrijeme kada je predsjednik El Salvadora, Nayib Bukele, ugostio predstavnike 44 nacije, da diskutuju o usvajanju.

Ekonomista i osnivač kompanije HS Dent Publishing, Harry Dent, prodiskutovao je Bitcoin, upozoravajući da bi mogao pasti na cijenu od 3 hiljade dolara, prije nego što se ispali na 500 hiljada. Ukoliko Bitcoin padne ovako nisko, šire kripto tržište će i te kako osjetiti odliv novca.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.