Solana doživjela još jedan ozbiljan pad mreže

Nekonfigurisan čvor izazvao je zaustavljanje obrade transakcija i pad mreže u petak. Ovo je četvrti ozbiljan pad popularnog blockchaina od januara 2022. godine.

Sličan pad mreže se dogodio u septembru, kada je blockchain zaustavljen na skoro 18 sati. U međuvremenu, kripto zima je poslala Solanu na 9. mjesto prema tržišnoj kapitalizaciji, te ovo predstavlja pad od 81% u 2022. godini.

U petak naveče, u 19:01 (EST vremenska zona), na Solana Status stranici koju vodi Solana fondacija, objavljeno je da se Solana suočava sa „smanjenim performansama“ i da developeri rade na pronalaženju uzroka. Ubrzo nakon toga, Solana je objavila da se mreža suočava sa „padom i da ne obrađuje transakcije.“

Šta je izazvalo pad mreže

„Izgleda da je nepodešen čvor izazvao nepopravljivu particiju unutar mreže,“ validator Solane Stakewiz.com je objavio putem Tvita.

„Validator je radio u duplom režimu validacije. Ovo znači da kada je red na njega da proizvede blok, on za isto vrijeme proizvede dva bloka, tako da su neki validatori vidjeli jedan blok a neki su vidjeli drugi blok, te nisu mogli odlučiti koji je ispravan.“

Stakewiz je rekao da je Solana trebala riješiti ovaj problem, ali iz nepoznatog razloga, ovo je izazvalo nepopravljivu particiju. Oni vjeruju da je ova pogrešna konfiguracija bila slučajan događaj. Developeri su restartovali glavnu mrežu Solana blockchaina, na poslednjem potvrđenom bloku. Solana blockchain je bio van fukncije 2 sata i 45 minuta.

Iz kompanije Solana Labs nisu odmah komentarisali pad mreže. Iako su izvršni direktori Solane u prošlosti imali različite priče u kripto medijima kada su u pitanju padovi mreže, osnivač Anatoly Yakovenko je početkom mjeseca za Real Vision izjavio da su padovi mreže njihova „kletva.“

Solana važi za jednog od „ubica Ethereuma,“ te je popularan blockchain kada je u pitanju pravljenje NFTova i decentralizovanih aplikacija. Nakon prelaska Ethereuma na proof-of-stake petnaestog septembra, Solana je postala treći proof-of-stake blockchain prema tržišnoj kapitalizaciji, ispred njega su Ethereum i Cardano.

Ukoliko želi da nastavi da raste i da ostane rival Ethereumu, mreža će morati da radi.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.