solana

Solana je preskočila ključnu rasprodaju i očekuje se da cijena SOL-a u aprilu dostigne 150 dolara

Cijena SOL-a ulazi u preskupu teritoriju, ali istorija pokazuje da se bikovi ne plaše Solaninih pretjeranih vrednovanja.

Solana (SOL) je više puta skočila preko kritičnog nivoa otpora koji je ograničio njene pokušaje oporavka tokom korekcije cijena u periodu od novembra 2021. do marta 2022., što je potaknulo nadu da će u aprilu biti još više.

Solana okreće ključni otpor prema podršci

Da rezimiramo, SOL-ova cijena je doživjela ekstremni pad nakon testiranja njegove višemjesečne silazne linije trenda u novijoj istoriji.

Na primjer, par SOL/USD je pao za 60% dva mjeseca nakon povlačenja sa navedenog nivoa otpora u decembru 2021. Slično, pao je za preko 40% u sličnom potezu povlačenja vođenom rasprodajom blizu linije trenda u novembru 2021. godine.

solana 1

Ali, Solana je preokrenula liniju trenda otpora kao podršku (S/R flip) nakon što je probio iznad nje 30. marta, praćen porastom obima trgovanja koji je pokazao uvjerenost trgovaca u potez proboja. Čineći to, SOL-ova cijena je porasla za 25% i dostigla 135 dolara, dovodeći nivo psihološke otpornosti od 150 dolara na dohvat ruke.

Zašto je SOL (tehnički) bikovski?

Iz tehničke perspektive, SOL-ov probojni pokret iznad pada otpora linije trenda poklopio se s bikovskim ukrštanjem između dva ključna pokretna prosjeka: 20-dnevnog eksponencijalnog pokretnog prosjeka (20-dnevna EMA; zeleni talas) i 50-dnevnog EMA (crveni talas).

Nazvan zlatnim krstom, tehnički indikator se javlja kada kratkoročni pokretni prosjek imovine skoči iznad njegovog dugoročnog pokretnog prosjeka. Tradicionalni analitičari ovaj crossover smatraju signalom za kupovinu.

solana 2

Na primjer, 20-50 EMA crossover u augustu 2020. možda je pomogao u guranju cijene SOL-a naviše za više od 650% na više od 267 dolara, pored drugih osnovnih i tehničkih katalizatora. Kao takav, zlatni krst povećava vjerovatnoću SOL-a da nastavi svoj rast, kao i njegov proboj iznad pada otpora linije trenda.

RSI divergencija

Izgledi za rast se dodatno povećavaju ako je vjerovati tehničkom fraktalu koji je istaknuo Delphi Digital.

Firma za istraživanje kriptovaluta istakla je korelaciju između SOL-ove cijene i kombinacije njegova dva tehnička indikatora: S/R flip i divergencije indeksa relativne snage (RSI).

Primjetno, prvi put kada je Solanin RSI skočio iznad 70, period “trgovine iznad stvarne vrijednosti”, nakon snažnog uzlaznog trenda cijene – koji je također probio iznad opadajuće podrške linije trenda u tom periodu – SOL je imao tendenciju da nastavi da raste uprkos tome što se njegov RSI konsolidovao niže ili bočno.

solana 3

Na primjer, SOL je ojačao 378% nakon što je prvi put njegov RSI probio iznad 70 u avgustu 2021. Slično, period RSI tokom maja-juna 2021. takođe se poklopio sa Solaninim rastom od 268%. Fraktali su izgledali slično kao SOL u posljednje vrijeme, sugerisao je Delphi Digital.

Prema tome, SOL/USD bi mogao nastaviti svoj uzlazni trend kada se koristi nivo Fibonačijevog povlačenja, povučen između 261 $-swing high do $77,50-swing low, što sugeriše $147-$150 kao privremeni cilj naviše.

solana 4

Sa druge strane, povlačenje na ili prije testiranja raspona cijena od 147 do 150 dolara može dovesti do toga da SOL ponovo testira 120 dolara kao svoju privremenu podršku, s mogućim klizanjem prema 20- i 50-dnevnim EMA-ima.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.