Solana najavila Web3 mobilni telefon

Solana planira da napravi mobilni telefon, čineći prvi ovakav pokušaj razvoja Web3 tehnologije u ovoj industriji. Na ovom telefonu će biti dostupna dApp prodavnica, Solana SDK i hardverske sigurnosne postavke za privatne ključeve.

Web3 prelazi na mobilne telefone

Izvršni direktor kompanije Solana Labs, Anatoly Yakovenko, na događaju u Nju Jorku je objavio pokretanje projekta Saga, android telefona napravljenog za Web3. Ovaj telefon će omogućiti pristup prodavnici decentralizovanih aplikacija (dApps), preko koje će korisnici moći preuzeti decentralizovane trejding platforme i NFT prodavnice.

Prodavnica decentralizovanih aplikacija se neće naplaćivati i Solana tim je objavio da im je cilj da dozvole Solana zajednici da učestvuje u izboru aplikacija za dApp prodavnicu.

Solana je jedan od najvećih blockchaina u kriptu. Poznata po svojoj velikoj propusnoj moći od 65 hiljada transakcija u sekundi i jako niskim naknadama, bila je predmet velikog broja kritika zbog visokog nivoa decentralizacije i brojnih zastoja u radu.

Telfon Saga će imati ekran od 6.6 inča, 512 GB prostora i 12 GB rama. Solana ne očekuje da ovaj telefon pusti u prodaju prije prvog finansijskog kvartala u 2023. godini. Korisnici već sada mogu rezervisati ovaj telefon sa veb stranice a cijena depozita iznosi 100 USDC. Cijena telefona nije objavljena ali će za početak biti dostupan u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Evropi i Ujedinjenom Kraljevstu.

Ostale mogućnosti na ovom telefonu uključuju Solana SDK, koji developerima omogućava okvir za objavljivanje i distribuciju mobilnih decentralizovanih aplikacija, kao i hardverski Seed Trezor u kome korisnici mogu čuvati njihove privatne ključeve.

Fondacija Solana će obezbijediti 10 miliona dolara da bi pomogla pokretanje novog mobilnog ekosistema i „ohrabrila rast mobilnih decentralizovanih aplikacija“.

Ova vijest nije uticala na tržište a Solana se trguje po cijeni od 38,47 dolara u vijeme pisanja ovog teksta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.