Sve što treba da znate o kriptovaluti SOLANA (SOL)

Šta je Solana (SOL)? Solana je blockchain na veb lokaciji koji pruža brze, sigurne, skalabilne, decentralizovane aplikacije i tržišta. Sistem trenutno podržava 50.000 TPS (transakcija u sekundi) i 400ms (milisekundi) vremenski blok. Sveobuhvatni cilj softvera Solana je da pokaže da postoji mogući skup softverskih algoritama koji koriste kombinaciju za stvaranje blockchaina. Dakle, ovo bi omogućilo da se protok transakcija proporcionalno skalira sa propusnošću mreže koja zadovoljava sva svojstva blockchain-a: skalabilnost, sigurnost i decentralizaciju. Štaviše, sistem je u stanju da podrži gornju granicu od 710.000 TPS na standardnoj gigabitnoj mreži i 28.4 miliona TPS na 40 gigabitnoj mreži.

Pozadina SOL

Platformu Solana (SOL) osnovao je još 2017. Anatolij Yakovenko. Yakovenko je radio u Qualcomm-u prije nego što je osnovao Solanu. On ima široko iskustvo sa algoritmima kompresije nakon prethodnog iskustva u Dropbox-u kao softverski inženjer. Zajedno sa Eric Villiamsom i Solaninim tehničkim direktorom, Grego Fitzgerald, stvorili su novi proces rješavanja tradicionalnih problema sa propusnošću koji su postojali u Bitcoin i Ethereum blokovima.

Nadali su se da će stvoriti nepouzdan i distributivan protokol koji će omogućiti veću skalabilnost. Tim trenutno podržava iskustvo vrhunskih organizacija u svijetu, uključujući: Apple, Qualcomm, Intel, Google, Microsoft, Tvitter, Dropbox i mnoge druge. Uticaj koji je Solana stvorio takođe je privukao pažnju mnogih investitora koji uključuju: Multicoin Capital, Foundation Capital, SLOV Capital, CMCC Global, Abstract Ventures i mnoge druge.

Koju vrstu konsenzusne metode koristi Solana?

Kao jedan od najefikasnijih blockchain-a na svijetu bez dozvola, mreža ima 200 fizički različitih čvorova koji podržavaju protok veći od 50.000 TPS kada rade sa GPU-ovima. Jedan od najvećih izazova sa distribuiranim sistemima je dogovor na vrijeme.

Za razliku od Bitcoin-a koji koristi PoV algoritam kao decentralizovani sat za sistem, Solana koristi metod Proof of Histori. Uz Dokaz istorije, možete da kreirate istorijske zapise koji dokazuju da se događaj desio u određenom trenutku. Algoritam je visokofrekventna funkcija provjerivog kašnjenja. Ova funkcija zahtijeva određeni broj uzastopnih koraka za procijenu.

Transakcije ili događaji koji se ocijenjuju dobiće jedinstveni heš i broj koji se može javno i efikasno provjeriti. Brojanje nam omogućava da znamo kada se dogodila svaka transakcija ili događaj, funkcionišući kao kriptografska vremenska oznaka. Unutar svakog čvora nalazi se i kriptografski sat koji prati vrijeme mreže i redoslijed događaja. Ovo omogućava veliku propusnost i veću efikasnost unutar Solana mreže.

8 osnovnih inovacija Solane:

solana cijena

Dokaz istorije (PoH) časovnik prije konsenzusa

Solanin PoH algoritam konsenzusa pomaže u stvaranju veće efikasnosti i veće propusnosti unutar Solanine mreže. Tako što ima istorijske zapise o događajima ili transakcijama, omogućava sistemu da lakše prati transakcije i prati redoslijed događaja.

Tover BFT PoH optimizovana verzija PBFT-a (Practical Byzantine Fault Toleration)

Tover BFT je algoritam konezusa sličan PBFT-u koji je napravljen da iskoristi prednosti sinhronizovanog sata. Tover BFT koristi PoH kao svoj kriptografski sat koji omogućava postizanje konsenzusa bez potrebe za velikim opterećenjem poruka i latencijom transakcija.

Turbina protokol širenja bloka

Protokol Turbine olakšava prenos podataka do čvorova blockchain-a. Turbina to može učiniti razbijanjem podataka na manje pakete. Ovo omogućava Solani da se pozabavi pitanjima propusnog opsega i takođe poveća svoj ukupni kapacitet za brže izvršavanje transakcija.

Golfska struja Protokol za prosleđivanje transakcija bez Mempoola

Protokol Golfske struje igra važnu ulogu gurajući keširanje transakcija i prosljeđujući ga do samog kraja mreže. Ovo omogućava validatorima da izvršavaju transakcije unaprijed, smanjujući vrijeme potvrde, brže prebacivanje lidera i smanjeni memorijski pritisak na validatore iz nepotvrđenih grupa transakcija. Dakle, ovaj protokol omogućava Solani da podržava 50.000 TPS.

Sealevel Paralelni pametni ugovori za vreme izvođenja

Sealevel je hiperparalelni mehanizam za obradu transakcija koji se koristi za horizontalno skaliranje preko GPU-a i SSD-ova. Sa ovim sistemom, on omogućava Solani da dobije efikasnije vrijeme izvođenja i takođe dozvoljava da se transakcije izvode istovremeno na blokovima sa istim statusom.

Pipeline Jedinica za obradu transakcija radi optimizacije validacije

Pipelining je proces u kojem se tok ulaznih podataka dodjeljuje različitim hardverskim uređajima koji su za to odgovorni. Dakle, ovaj mehanizam omogućava da se informacije o transakcijama brzo potvrde i kopiraju na svim čvorovima u mreži.

Cloudbreak Baza podataka o nalozima horizontalno prilagođenih računa

Da bi se postigla potrebna skalabilnost na mreži Solana, potrebno je koristiti Cloudbreak. Cloudbreak je struktura podataka koja je optimalna za istovremena čitanja i pisanja širom mreže.

Arhivari Distribuirano skladište knjiga

Za čuvanje podataka koristimo Arhivatore. Podaci o Solani se prenose iz validatora u mrežu čvorova poznatih kao arhivatori. Ovi čvorovi mogu biti lagani (npr. Prenosni računari) i biće podvrgnuti provjeri, s vremena na vrijeme, kako bi se osiguralo da čuvaju prave podatke.

Šta je Solana (SOL) klaster?

Klaster Solana igra važnu ulogu u softveru Solana. Klaster je skup računara koji rade zajedno. Spolja se mogu posmatrati kao jedinstven sistem. Svaki Solana klaster je skup računara u nezavisnom vlasništvu koji obično rade zajedno (takođe mogu raditi jedan protiv drugog). Računari pomažu u verifikaciji izlaza nepouzdanih programa koje su poslali korisnici. Štaviše, možemo koristiti klaster kad god se korisnik nada da će sačuvati nepromenljiv zapis događaja ili programsku interpretaciju događaja.

Neki slučajevi upotrebe tehnologije su da se prati koji su računari radili što je imalo smisla za održavanje klastera. Druga mogućnost može biti praćenje posjedovanja imovine u stvarnom svijetu. Jedna dobra stvar u vezi sa ovim je da sve dok neko ima kopiju knjige, rezultati njenih programa će se uvijek moći reprodukovati i biće nezavisni od organizacije koja ih je izdala.

Token Sol

SOL token je domaća valuta u Solaninom ekosistemu. Dakle, token može proći do čvorova unutar Solana klastera u zamjenu za pokretanje programa na lancu ili provjeru ispravnosti njegovih rezultata. Druga upotreba SOL-a je obavljanje mikroplaćanja poznatih kao lamporti. Trenutna cirkulacija SOL-a je 26 miliona. Maksimalna ponuda SOL-a je 489 miliona. SOL takođe ima dodatne slučajeve upotrebe, možete uložiti token da biste zaradili dodatne nagrade. Dakle, ulaganje je dobar način za korisnike da zarade ako samo žele da zadrže svoje tokene. Proces ulaganja je prilično jednostavan, on je sledeći:

  •     Prenesete žetone u novčanik koji podržava ulaganje
  •     Napravite nalog za ulog
  •     Izaberite validator iz Solaninih validatora
  •     Delegirajte svoj ulog na validatora

Ko su neki od Solaninih partnera?

Solana ima dosta partnera u kripto industriji; mnogi su najbolji i najsjajniji u kripto industriji. Ove firme uključuju Project Serum, FTKS, Terra, akash, Chainlink, civic, dfuse, Formatic, Stardust, Kin, Tempest i druge.

Solanin partner koji je porastao za 1500%, serum

Serum je bio prilično zastupljen u vijestima i porastao je za 1500% od svog IEO-a. Glavni razlog zašto je Serum odlučio da se gradi na Solani je taj što nudi najbolje od centralizovanog i decentralizovanog svijeta.

Omogućava razmjenama da budu otporne na cenzuru, jeftine i visoko likvidne.

To je moguće postići samo sa Solanom jer omogućava Serumu da radi na centralnoj knjizi ograničenih narudžbi na lancu koja se ažurira svakih 400 milisekundi.

Solana omogućava Serumu da postigne jednu od najnižih troškova kašnjenja i gasa, što ga čini revolucionarnim.

Zaključak

Solana riješava mnoga tradicionalna pitanja sa kojima se suočava ranija tehnologija blockchain-a. Solana prikazuje novu strukturu za verifikaciju transakcija i efikasniji algoritam konsenzusa. Platforma će definitivno biti jak konkurent Bitcoin-u i Ethereumu. Solana je pokazala brz napredak u kripto industriji za nepunih 10 godina. Platforma će definitivno biti nešto na šta treba obratiti pažnju dok se nastavlja razvijati!

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.