Šort trejderi izgubili 200 miliona dolara

Trejderi koji su se kladili na pad tržišnih cijena nisu očekivali ogroman rast cijene u protekla 24 časa, te je 200 miliona dolara u šort pozicijama likvidirano.

Količina od preko 150 miliona dolara u šort pozicijama je likvidirana početkom ove sedmice, kada su Bitcoin i Ether probili ključne nivoe otpora a neki od većih altova, kao što su Solana i XRP su doživjeli porast cijene i do 20%. Ovakve likvidacije šort pozicija nisu viđene od oktobra 2022. godine, prema podacima stranice Coinglass.

U Ether fjučersima je izgubljeno 110 miliona dolara, u šort i long pozicijama, tako da je Ether predvodnik kada su u pitanju gubici među top kriptovalutama. Kada su u pitanju Bitcoin fjučersi izgubljeno je 77 miliona dolara, dok su Avalanche (AVAX) i Gala (GALA) doživjeli gubitke od po 4,5 miliona dolara tokom volatilnog trgovanja u srijedu.

Najviše likvidacija se dogodilo na kripto berzi OKX i ovdje je izgubljeno preko 128 miliona dolara, dok je na drugom mjestu Binance berza sa 42 miliona. Rast cijena je doveo do povećanja ukupne kapitalizacije kripto tržišta za 3,5% u protekla 24 časa.

Cijena Bitcoina je porasla iznad 18 hiljada dolara u srijedu. Ethereum je porastao za 4,5% u protekla 24 časa, dok je Cardano (ADA) porastao 5% prije ponovnog pada cijene.

QCP Capital vidi jako probijanje nivoa od 18 hiljada dolara kao glavni faktor oporavka, te predviđaju da bi sledeći takav nivo mogao biti na 28 hiljada dolara.

„Uprkos mini reliju, BTC se i dalje trguje jako uskom padajućem klinu (falling wedge) gdje nivo od 18 hiljada dolara predstavlja glavni nivo za nastavak rasta cijene,“ objavili su iz ovog fonda prošle sedmice.

 

„Ethereum i dalje izgleda mnogo više bullish nego BTC, iako se Ethereum još uvijek trguje u šablonu konsolidacije.“

Konsolidacija se u tehničkoj analizi odnosi na oscilaciju cijene unutar definisanih nivoa trgovanja. Konsolidacija se inače tumači kao neodlučnost tržišta, koja prestaje kada cijena opadne ili poraste izvan ovog šablona.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.