el corte ingles

Španski maloprodajni trgovački lanac El Corte Ingles pokreće Crypto Mjenjačnicu u partnerstvu sa Deloitteom

El Corte Ingles, jedan od najvećih trgovaca i distributera u Španiji, napravio je svoj prvi korak prema svijetu kriptovaluta. Kompanija navodno pokreće vlastitu mjenjačnicu kriptovaluta za kupce u svojim trgovinama. Kompanija je prijavila pomoć Deloittea u izgradnji nove platforme koja će svojim klijentima omogućiti pristup kriptovalutama kao investicijama.

El Corte Ingles ide u kripto

El Corte Ingles, treća po veličini maloprodajna kompanija za trgovinu i distribuciju u Španiji, navodno pokreće sopstvenu berzu kriptovaluta. Navodno je cilj iskoristiti prednost svog trenutnog portfolija klijenata, koji ima već utvrđeni cilj u pogledu investitora. Kupci El Corte Ingles su male štediše za koje kompanija smatra da bi mogli biti zaintrigirani oko ulaganja u kriptovalute preko poznate kompanije, umjesto da se okreću drugim, novijim brendovima.

Kompanija se udružila sa Deloitteom, jednom od četiri velike kompanije, kako bi pomogla u stvaranju platforme za opsluživanje više od 11 miliona klijenata koje je organizacija povezala sa svojom kreditnom karticom. Nova berza će se zvati Bitcor i nudiće kriptovalute uključujući bitcoin, ethereum i druge.

Ova nova platforma će biti još jedna opcija ulaganja za klijente kompanije, koji imaju pristup raznim drugim mogućnostima ulaganja putem usluga El Corte Inglesa.

Španske kompanije, kripto i opozicija

Nekima je ovo logičan potez u širenju brenda. Kompanija je registrovala naziv Bitcor u Kancelariji Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO) putem brze trake, sa ciljem da ponudi “finansijske usluge, finansijske transakcije vezane za mijenjanje valuta i trgovinu devizama”, nagovještavajući mogućnost pokretanja kripto berze od prošle godine.

Ali El Corte Ingles nije jedina kompanija koja ozbiljno shvata ulaganja u kriptovalute u Španiji. Six Group, trenutni vlasnik i operater španjolske berze, takođe se nedavno udružio sa LMAX Grupom, jednom od najvećih institucionalno fokusiranih globalnih fintech kompanija, kako bi omogućio svojim korisnicima da investiraju u kripto fjučerse.

Međutim, kompanija je morala proći kroz internu debatu kako bi odlučila da krene ovim putem zbog regulatorne situacije u zemlji i EU, s različitim institucijama koje upozoravaju na korištenje kriptovaluta kao sredstava ulaganja.

Nedavno je španski ombudsman nazvao kriptovalute “novim problemom” u izvještaju nakon što je primio žalbe da su ljudi izgubili svoja sredstva nakon ulaganja u iste. Nadzorne organizacije EU također su pozvale kriptovalute, tvrdeći da imovina nije prikladna za korištenje kao sredstvo ulaganja ili plaćanja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.