axie infinity blockchain igrica

Šta je Axie Infinity?

Axie Infinity razvija Sky Mavis, studio za igre fokusiran na tehnologiju osnovan početkom 2018. Cjelokupno iskušenje Axie inspirisano je Pokemon i Tamagotchi igrama. Axie Infinity je klasifikovana kao NFT igra koja omogućava pojedincima da zarađuju novac igrajući igru dok razmnožavaju, uzgajaju, bore se i trguju Axie stvorenjima na tržištu.

Misija Axie Infinity bila je da funkcioniše kao zabavan i obrazovan način za upoznavanje svijeta sa blockchain tehnologijom. Mnogi njegovi programeri i članovi tima upoznali su se igrajući Crypto Kitties, koji su potom evoluirali do njih radeći na Axieu kako bi igračima predstavili magiju Blockchain tehnologije.

Svi umjetnici mogu pristupiti svim umejtničkim sredstvima i Axie podacima, što omogućava programerima zajednice da izgrade sopstvene alate i iskustva za dodatno poboljšanje univerzuma Axie Infinitiy. Razlika između Axie i vaše tradicionalne igre je u tome što Blockchain ekonomski dizajn nagrađuje svoje igrače za njihov doprinos ekosistemu. Što znači da, što više doprinosite Axie Univerzumu, više ćete nagrada ubrati.

Kako to funkcioniše?

Axie Infinity radi na blockchain tehnologiji. Međutim, umjesto rudarstva novih blokova u lancu (rešavanje složenih matematičkih problema koji stvaraju prihvaćeni heš), Axie Infinity pruža strukturu „igraj i zaradi“. Igrači mogu zaraditi takmičeći se u PVP bitkama, praveći sjekire i prodajući ih na tržištu, ili skupljajući rijetke sjekire. Imajte na umu da su za pravljenje sjekira potrebni slatki ljubavni napici (SLP). SLP-ovi su, kao i svaka druga kriptovaluta, nestabilni. U trenutku pisanja, cijena je 7,53 PHP. SLP-ove možete kupiti putem Uniswap-a ili Binance-a.

Prema Axie-u, igrači mogu zaraditi žeton za upravljanje, AKSS, koji predstavlja pravi dio Axie univerzuma jer ima ugrađena prava upravljanja i podjelu taksi. Pošto igrači mogu da zarade ovaj žeton igrajući, pojavljuje se jednotipska misija Ready Player, u kojoj igrači mogu zaraditi dio univerzuma. Nagrađivanje igrača zasnovano na trudu i vještini, a ne na njihovim pobjedama.

Kako da počnem?

Igru možete pronaći na njenoj zvaničnoj internet stranici Axie Infinity. Međutim, igru ne možete samo preuzeti i odmah igrati. Potrebni su vam računi i novčanici, jer uključuje i kriptovalutu. Ispod je korak-po-korak vodič:

 1. Preuzmite digitalni novčanik poput MetaMaska i prebacite na njega nešto ETH-a. ETH možete kupiti od Coinbase, Binance ili LocalCryptos, u zavisnosti od vaše zemlje.
 2. Preuzmite Ronin novčanik.
 3. Prebacite ETH na Ronin koristeći Ronin most za transakcije.
 4. Nabavite najmanje 3 Axie-a sa Axie tržišta.
 5. Prijavite se sa MetaMask-om i postavite adresu e-pošte/lozinku.
 6. Preuzmite aplikaciju. Kliknite na „Play Now“ u gornjem desnom uglu.

Kako igrati i zaraditi u Axie Infinity

axie infinity igrica

Axie Infinity je poput Pokemona pomiješanog sa Hearthstone-om, preslatkim čudovištima iz Pokemona, i poteznom igrom kartama iz Hearthstone-a. Znači, igrači koriste karte da “narede” šta će njihova Axie učiniti u tom potezu. Svaka Axie ima četiri karte koje su slučajno odabrane za svaku bitku, a da bi se odigrale te karte, određena energija se mora potrošiti. Dakle, ako imate 4 jedinice energije, možete igrati na bilo koju kartu sve dok ona odgovara vašim energetskim kapacitetima. Obično bi druge igre dozvoljavale igračima da izaberu koju će metu napadati, ali sistem borbe u Axie Infinity napada nasumične mete, obično pogađajući metu najbližu toj Axie.

Možda se pitate: „Šta se dešava kada izgubim/pobijedim?“. Kada izgubite u PVP (Player Vs. Player) bitkama, gubite i Matchmaking Rating (MMR); ako pobijedite, dobijate MMR i Smooth Love Potions (SLP). Ne brinite, gubitak neće rezultirati smanjenjem SLP-a, olakšavajuće zar ne? Da dodatno objasnimo ovo, iznos SLP-a osvojenog po pobjedi zavisiće od vašeg MMR-a. Provjerite donju listu da vidite koliko se SLP dobija za svaku fazu MMR-a.

 • Manje od 800 = SLP nije stečen
 • 800-999 = 1 SLP po pobjedi
 • 1000-1099 =3 SLP po pobjedi
 • 1100-1299 = 7 SLP po pobjedi
 • 1300-1499 = 8 SLP po pobjedi
 • 1500-1799 = 9 SLP po pobjedi
 • 1800-1999 = 10 SLP po pobjedi
 • 2000-2199 = 11 SLP po pobjedi
 • 2200+ = 12 SLP po pobjedi

Igrači zarađuju kroz SLP, koji se daje kroz dnevne zadatke ili PVP utakmice. Možda biste željeli da pređete direktno na PVP mečeve jer se tu SLP-ovi daju češće, ali se savjetuje da maksimalno iskoristite date Axie. Ostvarivanje svakodnevnih zadataka takođe dijeli SLP i EKSP za vaše Axie-s, tako da zdrav balans mora biti dat i PVP i PVE režimima u igri.

Ranije je pomenuto da su za početak potrebne 3 Axie; problem koji spriječava ljude da ulažu u Meta Axie-s su cijene. Meta Axie-s, u vrijeme pisanja ovog članka su:

Axie Plant – koja deluje kao rezervoar, Beast Akie – za DPS i Fish Akie služi za deblokiranje. Ako ste zabrinuti oko potrošnje za ovu igru, postoji stalna struktura Manager to Scholar koju ljudi koriste.

Postoje dugogodišnji Axie entuzijasti koji imaju stotine Axie-a, obično od prvih dana NFT igre kada su Axie-s čudovišta i uzgoj bili jeftiniji. Pojedinac koji posjeduje 20 Axie-a, ne može ih igrati odjednom, zbog čega ih pozajmljuje ljudima koji će ih zapravo koristiti ili u ovom slučaju brinuti se o njima.

Ovdje se pojavljuju menadžeri i naučnici. Menadžeri su pojedinci koji imaju sredstva da pozajmljuju Axie igračima, a oni igrači koji su Posudili Axie se zovu naučnici. Podjela između njih je obično 60% za naučnika i 40% za menadžera. Naučnici više zarađuju jer oni igraju igru. Čim naučnici i menadžeri naprave rez, na naučniku je da ga proda ili čuva Axie dok cijena ne poraste. Ranije je napomenuto da je uzgoj moguć uz pomoć SLP-a, ali naučnici to ne mogu uraditi; njihov posao je da završavaju dnevne zadatke, bore se na PVP utakmicama i osvoje SLP.

U vrijeme pisanja ovog teksta, globalno postoji približno 140.000 Axie. Cijena kreće od 1 USD, ali najskuplji Axie ikada prodat, koštao je 300 ETH, što je oko 1,5 miliona USD, što znači da se Axie prodaje poprilično dobro.

Interesuje vas zarada kroz gejming, pročitajte takođe o LightNite igrici u kojoj zarađujete Bitcoine.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.