Decentraland MANA

Šta je Decentraland (MANA)

Decentraland (MANA) se definiše kao platforma za virtuelnu stvarnost koju pokreće Ethereum blockchain koja korisnicima omogućava stvaranje, doživljavanje i monetizaciju sadržaja i aplikacija.

U ovom virtuelnom svijetu, korisnici kupuju zemljišne parcele po kojima se kasnije mogu kretati, graditi i unovčavati.

Decentraland je pokrenut nakon početne ponude novčića od 24 miliona dolara (ICO) koja je sprovedena 2017. Virtuelni svijet je lansirao svoju zatvorenu beta verziju 2019. godine i otvorio je za javnost u februaru 2020. Od tada su korisnici stvorili širok spektar iskustava o svojim parcelama zemlje, uključujući interaktivne igre, prostrane 3D scene i mnoga druga interaktivna iskustva.

Decentraland koristi dva tokena: MANA i ZEMLjA. MANA je token ERC-20 koji se mora spaliti da bi se stekli nezamenljivi ERC-721 LAND tokeni. MANA tokeni se takođe mogu koristiti za plaćanje niza avatara, nosive opreme, imena i još mnogo toga na tržištu Decentraland.

Ko su osnivači Decentralanda?

Decentraland su suosnivači Ariel Meilich i Esteban Ordano. Obojica su odstupili sa glavnih pozicija u projektu, ali i dalje rade zajedno sa Decentralandom kao savetnici.

Ariel Meilich je ranije imala ulogu voditelja projekta u Decentralandu između 2017. i 2020. godine i serijski je preduzetnik koji je osnovao nekoliko drugih startup-ova, uključujući agenciju za prevođenje na mreži i CRM (Customer Relationship Management) platformu. Radio je i kao analitičar u Charles River Ventures-u, istaknutom rizičnom fondu iz Silicijumske doline.

Sa druge strane, Esteban Ordano je bivši tehnološki lider kompanije Decentraland i ima dugu i raznovrsnu istoriju u prostoru kriptovaluta radeći kao softverski inženjer u BitPay Inc., savetnik Matic Netvork-a i kratko je upravljao svojom firmom za razvoj pametnih ugovora poznatom kao SCS (Smart Contract Solutions).

Esteban je takođe zaslužan za saosnivača Zeppelin Solutions-a, kompanije osnovane za pravljenje infrastrukture blockchain tehnologije.

Iako Ariel i Estaban više ne vode projekat, razvoj Decentralanda je još uvek u toku, a napore usmjerava nedavno osnovana Fondacija Decentraland.

Šta čini Decentraland jedinstvenim?

Decentraland kriptovaluta

Decentraland je izgrađen za kreatore sadržaja, preduzeća i pojedince koji traže novi umjetnički medij, poslovnu priliku ili izvor zabave.

Sve u svemu, svijet igre Decentraland-a nazvan „Metaverse“, podijeljen je na 90.601 pojedinačnih parcela ZEMLjE, od kojih je svaka predstavljena ERC-721 nezamenljivim tokenom. Svaka ZEMLjA je tačno 16m x 16m (256 kvadratnih metara) i može se naći na određenoj koordinati u Metaverzumu.

Iako su vlasnici ZEMLjIŠTA slobodni da svoj zaplet razviju u bilo šta što izaberu, veliki dio Metaverzuma je uglavnom podijeljen u nekoliko okruga, od kojih svaki ima različitu veličinu i temu. Ovi okruzi su stvoreni putem individualne prodaje za tokene MANA, a parcele ZEMLjIŠTA u ovim okruzima se ne mogu trgovati.

Od januara 2021. Aetheria sa temom Sajberpunka (Cyberpunk) najveći je okrug sa ukupno 8.008 tokena ZEMLjA.

Decentraland je takođe jedan od rastućeg broja projekata koji koriste strukturu decentralizovane autonomne organizacije (DAO) za donošenje odluka o upravljanju. Kao rezultat toga, vlasnici MANA tokena kontrolišu kako će se svet Decentraland ponašati, predlažući i glasajući o ažuriranim pravilima, specifičnostima predstojećih aukcija ZEMLjIŠTA i vrstama sadržaja koji su dozvoljeni u Metaverse-u.

Pored toga što je kreativni prodajni objekat, mnogi korisnici Decentralanda trenutno monetiziraju svoje ZEMLjIŠTE putem iznajmljivanja, oglašavanja i plaćenog iskustva. Slično, drugi korisnici ostvaruju prihod stvaranjem i prodajom artikala na tržištu Decentraland za tokene MANA.

Kako je osigurana mreža Decentraland?

MANA je žeton ERC-20, a to znači da je zasnovan na Ethereum blockchain-u.

Ethereum je osiguran masivnom decentralizovanom mrežom rudara, koji rade zajedno sa hiljadama čvorova kako bi osigurali Ethereum blockchain, a samim tim i MANA tokene, da bi bili zaštićeni od napada.

Kao jedan od najteže testiranih blockchaina u trenutnoj upotrebi, Ethereum je trenutno najpopularnija mreža za kripto tokene koji nemaju svoj izvorni blockchain.

Gdje možete kupiti Decentraland (MANA)?

Token MANA trenutno ima koristi od odlične likvidnosti i može se kupiti, trgovati ili prodati na oko 100 različitih platformi za razmjenu. Od januara 2021. godine, Binance, OKEx i Coinbase Pro su među najlikvidnijim berzama za MANA tokene.

MANA se trenutno može trgovati u odnosu na Bitcoin (BTC), Tether (USDT) i Ethereum (ETH) i može se kupiti sa nizom fiat valuta, uključujući KRW i USD.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.