crypto-eos

Šta je EOS?

EOS je decentralizovana platforma zasnovana na blockchainu koja se koristi za razvoj, hostovanje i pokretanje poslovnih aplikacija ili dApps-a.

EOS je pokrenut u junu 2018. godine, nakon početne ponude kovanica koja je prikupila 4,1 milijardu dolara u kriptovaluti za Block.one, kompaniju koja je razvila softver otvorenog koda pod nazivom EOS.IO koji se koristi na platformi. EOS tokeni kriptovalute se koriste kao sistem plaćanja na mreži.

Ukratko

EOS je platforma zasnovana na blockchainu koja omogućava razvoj poslovnih aplikacija, ili DApps.
EOS podržava siguran pristup i autentifikaciju, davanje dozvola, hostovanje podataka, upravljanje korišćenjem i komunikaciju između DA aplikacija i Interneta. EOS.IO je arhitektura sistema. Token EOS je kriptovaluta mreže. Njegov glavni konkurent je bolje uspostavljena Ethereum platforma.

Razumijevanje EOS-a

EOS podržava osnovne funkcije koje omogućavaju preduzećima i pojedincima da stvaraju aplikacije zasnovane na blockchainu, na način sličan veb aplikacijama. EOS obezbjeđuje siguran pristup i autentifikaciju, dozvole, hostovanje podataka, upravljanje korišćenjem i komunikaciju između dApps-a i Interneta. EOS podržava prodavnica veb alata, koja ima za cilj razvoj aplikacija bez napora.

Osnove tokena EOS.IO i EOS

EOS ekosistem se sastoji od dva ključna elementa: softvera EOS.IO i tokena EOS:
EOS.IO je sličan operativnom sistemu računara. On upravlja i kontroliše EOS blockchain mrežu. Softver koristi blockchain arhitekturu za vertikalno i horizontalno skaliranje dApp-ova. EOS token je kriptovaluta EOS mreže.

Programer treba samo da posjeduje EOS novčiće, umjesto da ih troši, da koristi mrežne resurse i da pravi i pokreće DApps. Vlasnici tokena koji ne pokreću nijednu aplikaciju mogu da dodijele ili iznajme svoj propusni opseg drugim učesnicima kojima je to potrebno.

Trenutno u vlasništvu Block.one kompanije, EOS je pokrenuo Dan Larimer, koji je takođe osnivač i kreator uspostavljenih platformi uključujući Bitshares i Steem.

Kako je EOS drugačiji?

EOS se smatra direktnim konkurentom Ethereumu, sa ambicijama da bude veći, bolji i brži. Naročito brži: dok Ethereum, navodno, može da obradi 15 transakcija u sekundi, EOS teži milionima transakcija u sekundi. Imajte na umu da je ovo cilj, a ne realnost.

S obzirom da se veličina DApps ekosistema povećava svakim danom na blokčejn mrežama, ograničena dostupnost resursa je glavni problem. EOS.IO pokušava da riješi ove probleme nudeći veću skalabilnost, fleksibilnost i upotrebljivost kroz svoj jedinstveni mehanizam.

Karakteristike EOS.IO

EOS.IO tvrdi da može podržati hiljade DApp-ova komercijalnog obima, a da pri tome ne dođe do uskih grla performansi, korišćenjem paralelnog izvršavanja i metodologije asinhrone komunikacije širom mreže.

Efikasnost je dodatno povećana odvojenim modulima koji su uključeni u rad DApp-ova. Na primjer, proces autentifikacije se obavlja odvojeno od procesa izvršenja. EOS ima ključne karakteristike upotrebljivosti, uključujući komplet veb alata za razvoj interfejsa, interfejse koji se sami opisuju, šeme baze podataka koje se samoopisuju i šemu deklarativne dozvole. Sve ovo olakšava posao programera da kreira i održava aplikacije.

Ekonomija EOS-a

EOS podešavanje ne koristi sada poznati koncept rudarstva, koji koristi Bitcoin. Umjesto toga, proizvođači blokova generišu potreban broj blokova i bivaju nagrađeni kreiranjem novih EOS tokena za svaki blok koji proizvedu.

Proizvođači blokova mogu objaviti željenu cifru za plaćanje, a broj tokena koje kreiraju izračunava se na osnovu srednje vrijednosti očekivane plate, koju objavljuju svi proizvođači blokova.

Pošto proizvođači blokova očigledno žele veću platu, ova funkcija se lako može zloupotrijebiti. Da bi se suprotstavio ovome mehanizam ograničava proizvođače, dodjeljivanjem tokena tako da ukupno godišnje povećanje ponude tokena ne prelazi 5%. Vlasnici tokena, koji glasaju o ovom pitanju, imaju ovlaštenje da odbiju proizvođače blokova koji zahtijevaju više.

Ovaj mehanizam funkcioniše na način koji je komplementaran sa EOS čuvanjem, pošto svi vlasnici tokena plaćaju čuvanje datoteka na EOS mreži, kroz dio godišnje inflacije. Sve dok čuvaju datoteku na mreži, njihovi EOS tokeni će biti zadržani i gubiće vrijednost po stopi inflacije.

Što je više prostora potrebno za čuvanje, to će se više blokova tražiti od kreatora blokova, koji mogu zahtijevati veću vrijednost za svoj rad, kroz veću inflaciju plata, što vlasnici tokena odobravaju. Ako se potražnja za čuvanjem smanji, inflacija će biti niža, smanjujući gubitak vrijednosti iz sačuvanih EOS tokena.

EOS tokeni se mogu čuvati u više novčanika, uključujući Ethereum Wallet, MyEtherWallet i MetaMask. Tokeni se mogu trgovati na berzama uključujući Bitfinex i YoBit.

EOS u vijestima

U septembru 2019. godine, jedna od malih kompanija koja je bila ključna u početnom razvoju EOS-a je odstupila rekavši da se fokusira na implementaciju drugog blockchaina i EOS.IO softvera. Prema Coindesku, pravi razlog je bio taj što je podrška EOS kitova, onih sa velikim tokenima, bila potrebna da bi se zaradio novac, a ti kitovi su podržavali proizvođače blokova u Kini. Ovo nije bilo dobro za EOS.
Pitanja upravljanja

EOS se suočava sa skepticizmom na druge načine. Ubrzo nakon njegovog lansiranja, proizvođači blokova zamrznuli su sedam naloga, koji su držali ukradene tokene, ali EOS nije imao legitimna ovlašćenja da to učini. Ovaj potez ilustruje još jednu kontroverzu oko EOS-a, a to je da mu nedostaje efikasan proces upravljanja.

U junu 2019. godine, Brock Pierce, rani član tima Block.one, dospio je u vijesti, kada je objavio da EOS-om sada upravlja „kineska oligarhija“. Iako je istina da se većina proizvođača blokova nalazi u Kini, zabrinutost ima više veze sa rizicima koje centralizacija predstavlja. Glavne pritužbe na trenutne proizvođače blokova su da oni ne daju prioritet izgradnji novih DA aplikacija, koje će privući druge korisnike na blockchain.

Što se tiče upravljanja, EOS je u međuvremenu uspostavio sistem za glasanje za sve vlasnike EOS-a, ali su iz EOS-a New York rekli da je to „jednostavno način da se izmjeri interesovanje vlasnika.“

Bullish Global

U maju 2021., cijena EOS-a je porasla za 50% nakon vijesti da je Block.one stvorio preduzeće pod nazivom Bullish Global. (Cijena je isto tako naglo pala krajem mjeseca.) Bullish Global namjerava da stvori novu berzu kriptovaluta, zasnovanu na blockchainu. Istaknuti investitori u Bullish Global su Peter Thiel, Mike Novogratz, Alan Howard, Christian Angermayer, Louis Bacon, Richard Li, te institucije Nomura i Galaxy Digital.

Često postavljana pitanja o EOS-u

Šta znači EOS u Crypto-u?
EOS je akronim za Electro-Optical System. EOS je decentralizovani operativni sistem, zasnovan na blockchain tehnologiji.
Koja je svrha EOS-a?
EOS sistem je dizajniran da podržava decentralizovane aplikacije, koje se obično nazivaju dApps, u komercijalnim razmjerama. EOS pruža osnovnu funkcionalnost preduzećima za pravljenje blockchain aplikacija, na način koji je sličan izgradnji veb aplikacija.
Može li EOS da dostigne 1000 dolara?
Sumnjivo.
Početkom 2021., EOS je bio medvjed sa cijenom od 2,63 dolara, ali je cijena porasla na 12 dolara do maja mjeseca. Kao i sve kriptovalute, EOS je promjenljiv. Ipak, malo stručnjaka vidi da će cijena EOS-a uskoro biti 1.000 dolara.

CoinPedia predviđa da će cijena dostići 18 do 24 dolara do kraja 2021. godine, a možda i 45 dolara do 2022. Uz potencijalnu saradnju u pokretanju, kako bi se ojačala njena infrastruktura blockchaina i brzina transakcija, CoinPedia sugeriše da bi EOS mogao dostići čak 160 dolara za pet godina.

WalletInvestor smatra da cijena EOS-a neće preći 14 USD do kraja 2025. godine. Digitalcoin očekuje da će cijena dostići oko 19 do 24 USD do 2025. godine. Longforecast vidi cijenu od oko 45 USD do sredine 2025.

Donja granica

Čini se da postoji određeni potencijal za EOS, kao mrežu zasnovanu na blockchainu, ali je još uvijek u početnoj fazi. Neki sumnjaju u smjele tvrdnje o brzinama transakcija od 100.000 u sekundi, a zahtjev da korisnici moraju da drže EOS tokene da bi dovršili transakciju, može umanjiti privlačnost EOS-a. Kao i kod svih blokova kriptovaluta, ovaj prostor će nastaviti da fascinira i očarava mnoge investitore, u narednih nekoliko godina.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.