Šta je Iceberg nalog i kako ga koristiti?

1. Šta je Iceberg nalog?

Iceberg nalog je veliki nalog za trgovanje podijeljen na različite manje dijelove.

Iceberg nalog je način kupovine ili prodaje velikih količina kriptovaluta. Ako dođe do velikih pomaka na tržištu, na primjer, kupovina ili prodaja 50.000 Bitcoina (BTC) odjednom, transakcija se ističe u knjigama naloga. Obično gigantski pad vrijednosti kriptovaluta dovodi do poremećaja na tržištu. Ne samo za osobu koja daje narudžbu već i za sve ostale trgovce.

Kada investitori žele da izvrše velike transakcije, oni ih dijele na različite manje naloge. Među svim aktivnostima na tržištu niko ne primjećuje niz manjih transakcija. Dok neko sazna, investitor je već izvršio transakcije.

2. Zašto koristiti Iceberg nalog?

Trgovanjem Iceberg nalogom izbjegavaju se velike promjene na kripto tržištu, poput poremećaja cijena.

Iceberg nalog je jednostavan način da se spriječi panika na tržištu. Na osnovu logističkog plana, transakcije se izvršavaju na strukturiran način. Ovo sprječava značajne promjene u kriptovalutama i potražnji. Trgovine se obično obavljaju od strane brokera dok se raspored ne završi i dok se ukupan nalog ne podmiri.

Evo primjera: ako želite prodati 1000 BTC, podijelite veliku narudžbu poput ove na manje dijelove. Počinjete sa nalogom za prodaju 300 BTC. Zatim prodajete 200 BTC, još 250 BTC i na kraju zadnjih 250 BTC.

Ovo nas automatski dovodi do sljedećeg pitanja: Šta su skriveni nalozi? Jesu li slični Iceberg nalozima? U osnovi, nalozi iceberga su zaista skriveni nalozi s jednom razlikom: skriveni dio naloga se izvršava nakon što se pojavi u knjizi naloga, dok se nalozi iceberga izvršavaju direktno.

3. Ko koristi Iceberg naloge?

Trgovinu Iceberg nalozima najčešće obavljaju veliki institucionalni investitori.

Naloge Iceberga, također poznate kao obrnuti nalozi, uglavnom koriste market mejkeri, što je druga riječ za pojedinca ili firmu koja daje zahtjeve i ponude. Kada su u pitanju ovako velike kripto transakcije, uglavnom govorimo o institucionalnim kripto investitorima. Često trguju velikim količinama kriptovaluta, što može imati ogroman uticaj na tržište.

Kao posmatrač, moguće je potražiti nalog u knjigama naloga, ali samo mali dio narudžbi market mejkera je vidljiv u knjigama naloga nivoa 2. Knjige narudžbi nivoa 2, u kripto svijetu, sadrže sve ponude i upite na berzi, uključujući cijenu, volumen i vremensku oznaku – prikupljanje podataka u stvarnom vremenu.

S razlogom ga nazivaju vrhom ledenog brega: ostatak reda je „ispod površine vode“. Za manje investitore kao što su privatni trgovci, postavljanje naloga na santi leda je neobično.

4. Kako funkcionišu Iceberg nalozi?

Investitori dijele veliku narudžbu na nekoliko malih komada i plasiraju ih na tržište 1:1.

Kada investitori žele kupiti ili prodati velike količine kriptovaluta, koriste Iceberg naloge. Žele da trguju, ali ne žele da poremete tržište. Podjelom svoje narudžbe na manje dijelove ne utiču na potražnju ili ponudu na tržištu jer ostaju van radara.

Glavni cilj ovih investitora je da izvrše sve svoje naloge po željenoj cijeni. Na primjer, kada prodajete ili kupujete velike količine BTC-a, posljednja stvar koju želite kao trgovac je naduvati cijenu valute zbog kupovnog pritiska drugih investitora.

Ali, kako prepoznati poredak ledenog brega? Za početak, morate početi kopati po knjigama narudžbi nivoa 2. Nivo 1 pruža osnovne podatke o cijenama i ne čuva detalje. Nivo 2 pruža mnogo više informacija i pokazuje dubinu tržišta do 10 najboljih ponuda i cijena ponude.

Kada tražite narudžbe za strategiju ledenog brega, trebate koristiti knjige narudžbi nivoa 2 jer kada se izvrši prvi nalog u redu, sljedeći dio se ponovo učitava. Duboko zaronite u stupce trgovanja i potražite naloge sa sličnom cijenom. Sve je u obrascu.

iceberg

 

5. Kako naručiti iceberg nalog?

Koristite platformu na kojoj imate direktan pristup knjigama naloga i tržištu, otvorite račun i počnite trgovati velikim iznosima malim koracima.

Trgovanje na Iceberg grafikonu nije moguće na redovnim trgovačkim platformama. Iceberg naloge možete postavljati samo na platformama koje pružaju direktan pristup tržištu (DMA). DMA zahtijeva jaku tehnološki razvijenu platformu na kojoj imate pristup knjigama narudžbi kao što su BitMEX ili BitFinex.

Kada otvorite račun, možete početi trgovati. Gotovo svaka platforma funkcioniše na isti način. Morate odabrati vrstu naloga i umjesto instant naloga, limit naloga ili stop naloga, birate da izvršite nalog ledenog brega. U sljedećem primjeru vidite da morate popuniti nekoliko polja. U ovom slučaju korisnik kupuje ukupan iznos od 1.000 BTC. Platforma, u ovom slučaju OKX, automatski će kupiti željenu količinu BTC-a.

iceberg 2

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.