litecoin

Šta je Litecoin (LTC)?

Litecoin (LTC) je kriptovaluta koja je dizajnirana da obezbijedi brza, sigurna i jeftina plaćanja koristeći jedinstvena svojstva blockchain tehnologije.

Kriptovaluta je stvorena na osnovu Bitcoin (BTC) protokola, ali se razlikuje u pogledu korištenog algoritma heširanja, čvrstog ograničenja, vremena blok transakcije i nekoliko drugih faktora. Litecoin ima vrijeme bloka od samo 2,5 minuta i izuzetno niske naknade za transakcije, što ga čini pogodnim za mikro-transakcije i plaćanja na prodajnim mjestima.

Litecoin je objavljen putem klijenta otvorenog koda na GitHub-u 7. oktobra 2011. godine, a Litecoin Network je pušten u rad pet dana kasnije, 13. oktobra 2011. Od tada je eksplodirao i u upotrebi i u prihvatanju među trgovcima. Kotira u deset najboljih kriptovaluta, po tržišnoj kapitalizaciji, tokom većine svog postojanja.
Kriptovalutu je stvorio Charlie Lee, bivši zaposleni u Google-u, koji je namjeravao da Litecoin bude “laka verzija Bitcoina”, jer ima mnoge iste osobine kao i Bitcoin, ali sa manje težine.

Ko su osnivači Litecoin-a?

Kao što smo ranije govorili, Litecoin je osnovao Charlie Lee, rani usvajač kriptovaluta i ime koje se veoma cijeni u industriji kriptovaluta. Charlie Lee, takođe poznat i kao “Chocobo”, rani je rudar Bitcoin-a i računarski naučnik, koji je bio bivši softverski inženjer za Google. Osim toga, Charlie Lee je imao dužnost direktora inženjeringa u Coinbase-u između 2015. i 2017. prije nego što je prešao na druge poduhvate.

Danas je Charlie Lee otvoreni zagovornik kriptovaluta i upravni je direktor Litecoin fondacije, neprofitne organizacije koja radi zajedno sa timom za razvoj Litecoin Core-a, kako bi pomogla da se unaprijedi Litecoin.

Osim Lee-a, Litecoin fondacija takođe uključuje još tri pojedinca u upravnom odboru: Xinxi Wang, Alan Austin i Zing Yang i svi su oni ostvareni sami po sebi.

Šta čini Litecoin jedinstvenim?

Iza Bitcoina, Litecoin je druga najpopularnija čista kriptovaluta. Ovaj uspijeh se u velikoj mjeri može pripisati njegovoj jednostavnosti i jasnim korisnim prednostima.

Od januara 2021. godine, Litecoin je jedna od najprihvaćenijih kriptovaluta, a više od 2.000 trgovaca i prodavnica sada prihvata LTC širom svijeta. Njegova glavna korist dolazi od brzine i ekonomičnosti. Litecoin transakcije se obično potvrđuju u samo nekoliko minuta, a naknade za transakcije su gotovo zanemarljive. To ga čini atraktivnom alternativom bitkoinu u zemljama u razvoju, gdje naknade za transakcije mogu biti odlučujući faktor koju kriptovalutu podržati.

Krajem 2020. godine, Litecoin je takođe izdao testnu mrežu MimbleWimble (MW), koja se koristi za testiranje povjerljivih transakcija zasnovanih na MimbleWimble-u na Litecoin-u. Kada ova funkcija bude dostupna na glavnoj mreži, korisnici Litecoin-a će imati koristi od znatno poboljšane privatnosti i zamjenljivosti.

Kako je Litecoin mreža osigurana?

Kao kriptovaluta zasnovana na blockchainu, Litecoin je osiguran nevjerovatno jakom kriptografskom odbranom, zbog čega ga je praktično nemoguće probiti.

Kao i Bitcoin, ali i nekoliko drugih kriptovaluta, Litecoin koristi algoritam konsenzusa PoW kako bi osigurao da se transakcije potvrđuju brzo i bez grešaka. Kombinovana snaga rudarske mreže Litecoina, spriječava dvostruku potrošnju i niz drugih napada, istovremeno osiguravajući da mreža ima 100% neprekidnost rada.

Gdje možete kupiti Litecoin?

Litecoin je jedna od rijetkih kriptovaluta sa širokim spektrom fiat trgovačkih parova i može se zamijeniti za američke dolare (USD), korejski won (KRW), evre (EUR) i mnoge druge valute. Neke od najistaknutijih berzi, na kojima možete kupiti Litecoin uključuju Huobi Global, Binance, Coinbase Pro, OKEx i Kraken.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.