tether kriptovaluta

Šta je Tether (USDT) kriptovaluta?

Tether je jedina kriptovaluta zasnovana na blockchainu koja ima pokriće za sve svoje tokene u drugoj valuti poput dolara, eura ili japanskog jena, koje se drže na određenom bankovnom računu. Tether tokeni, izvorni tokeni Tether mreže, trguju se pod USDT simbolom.

Tether pripada vrsti kriptovaluta zvanoj Stablecoins. Oni bi prema tome trebala, kao što i ime kaže, biti stabilnija od ostalih kriptovaluta. Cilj Tethera je održati stabilnost, za razliku od drugih popularnih kriptovaluta poput Bitcoina i Ethereuma koje karakteriše visoka volatilnost u cijenama.

Istorija Tethera

Projekt Realcoin je pokretač Tethera. 2014. godine Realcoin je ušao na tržište kriptovaluta, dok je whitepaper stvorio ogromnu pometnju među drugim igračima iz nekoliko razloga. Prvo i osnovno, ponudio je nekoliko revolucionarnih rješenja koji drugi kripto igrači nisu bili u mogućnosti ostvariti zbog tehničkih razloga.

Međutim nakon nekoliko godina rada, odlučili su promijeniti ime u Tether. S tehničke strane stablecoin Tether je ušao na tržište s trostrukim pristupom. Drugim riječima oni su svoje usluge predstavili ulagačima sa tri stabilne valute kao dio njihove strategije. Pa shodno tome USD Tether je njihov prvi token, a vrijednost navedenog tokena je u omjeru 1: 1 s američkim dolarom. Drugi token je ovisan o vrijednosti valute euro, dok se treći token  poznat po imenu YenTehter usredotočio na japanski jen. Tako su pokrili tri najveća svjetska tržišta.

Kako funkcioniše Tether?

Tether je posebno dizajniran za izgradnju neophodnog mosta između fiat valuta i kriptovaluta te nudi korisnicima stabilnost, transparentnost i minimalne transakcijske troškove. Vezan je za američki dolar i u omjeru je vrijednosti 1:1 u odnosu na američki dolar. Međutim, Tether Ltd. ne daje nikakvu garanciju za bilo koje pravo otkupa ili zamjenu Tethera za pravi novac – to jest, Tether se ne može zamijeniti za američke dolare.

U stvari, ova kripto valuta omogućava pojedincima da koriste blockchain mrežu i srodne tehnologije za transakcije u tradicionalnim valutama, istovremeno smanjujući nestabilnost i složenost često povezane sa digitalnim valutama. U januaru 2021. godine, Tether je bio treća najveća kripto valuta po tržišnoj kapitalizaciji, sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom od $24,4 milijarde i vrijednošću po token-u od $1,00.

Svakako moramo naglasiti da je Tether jedna od najstabilnijih ali i od najvažnijih kriptovaluta na tržištu. Potencijalnim ulagačima nudi stabilnost, sigurnost ali i fleksibilnost koja ima istu ulogu kao američki dolar za trgovanje na burzama.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.