kad umres

Šta se dešava sa vašom kriptovalutom ako umrete?

Ako samo “umačete prste” u kriptovalutu, onda vam može biti teško zamisliti svoju kriptovalutu kao nešto o čemu vrijedi razgovarati sa advokatom za nekretnine. Ali taj novac za zabavu može narasti na značajan iznos, ponekad preko noći. Izvinjavam se što sam kvarim zabavu, ali YOLO – zato napravite plan za svoju kriptovalutu u slučaju da umrete.

Kripto računi nisu kao tradicionalni investicioni računi. Oni mogu biti podložniji bezbjednosnim problemima i generalno ne možete navesti korisnika ili dati punomoć.

Važno je da razumijete kako da bezbjedno skladištite svoju kriptovalutu i ​​da komunicirate svoje želje sa svojim voljenima, baš kao što biste to uradili sa bilo kojom drugom vrijednom imovinom.

ZNAJTE KAKO SE KRIPTO ČUVA

Trgujete i čuvate kriptovalute u novčanicima, ali ne i kožnim. Kripto novčanici mogu biti digitalni i kojima se upravlja preko aplikacije ili na veb-sajtu, ili fizički poput usb-a. Vrsta koju izaberete zavisi od toga šta namjeravate da uradite sa svojim kriptovalutama.

VRUĆI NOVČANICI

Oni se koriste za trgovanje i kupovinu kriptovaluta. Dobra strana je što su obično besplatni i praktični, ali loša strana je što su manje bezbedni jer su uvijek povezani na internet.

HLADNI NOVČANICI

Oni se koriste za čuvanje kriptovaluta na duži vremenski period. Zamislite to kao da stavite svoju kriptovalutu u zamrzivač.

Vrući novčanik je poput tekućeg računa – sa novcem koji se kreće i odlaže – dok je hladni novčanik više kao štedni račun, na kojem duže parkirate novac. Možete imati oboje u isto vreme.
Onaj ko drži ključeve – to jest, ko čuva lozinku od nasumično generisanih brojeva i slova – ima pristup vašem kriptu. To možete biti vi, berza kao treća strana ili hibrid ili oboje.

„Ne zadržavajte više nego što ste spremni da izgubite na berzi kao trećoj strani i nemojte da vam to bude dugoročno rješenje“, kaže Aleks Mejias, osnivač i izvršni advokat u James River Law u Ričmondu, Virdžinija. „Vi ne kontrolišete ključeve. Oni bi mogli da vam zamrznu sredstva ili da budu napadnuti.“ Mejias preporučuje samostalnu ili hibridnu opciju kako vrijednost vaše kriptovalute raste.

ODRŽAVAJTE SVOJ KRIPTO BEZBJEDNIM, ALI DOSTUPNIM

Hladan novčanik može biti mali fizički uređaj za skladištenje koji je lako izgubiti. Vašem hladnom novčaniku je potreban PIN kod za pristup, a vi ste postavili frazu za oporavak kao rezervnu kopiju u slučaju da izgubite ključ. Prema Mejiasu, sef kod kuće ili sef u banci je obavezan, ali nemojte čuvati hladni novčanik na istom mjestu kao i papirić na kojem ste recimo zapisali vaš ključ, PIN i frazu za oporavak. Ako neko pronađe sve te stavke zajedno, to je ćao-ćao Bitcoin.

Iznad svega, osmislite metod skladištenja koji ima smisla. „Nemoj napraviš neki komplikovan sistem kojeg ne možeš da se sjetiš“, kaže Mejias. Čuo je za ljude koji zapisuju svoje ključeve i sijeku papir na tri dela, skrivajući svaki dio na zasebnoj lokaciji. “Zvuči kao dobra ideja, ali je u stvari užasna ideja. Ako izgubite jedno od ta tri, nestaje zauvijek. Utrostručili ste rizik.”

NAPRAVITE DETALJAN PLAN ZA VOLJENE OSOBE

Imenujte “korisnika” u svom testamentu i dodajte dokument u svoj plan imovine koji navodi vašu kripto imovinu i sve lozinke, PIN-ove, ključeve i uputstva za pronalaženje vašeg hladnog novčanika. Ako imate nalog na berzi kriptovaluta, vaš “korisnik” može kontaktirati korisničku podršku da ih obavijesti o vašoj smrti.

Prema predstavniku Coinbase-a, postoji proces za vođenje najbližih rođaka, uključujući pomoć jedan na jedan od Coinbase analitičara. Gemini traži izvod iz matične knjige umrlih i punomoć za pokretanje transfera sa računa preminule osobe.

„Nadamo se da ćemo u budućnosti pojednostaviti ovaj proces, tako da radimo na tome da našoj platformi dodamo funkcionalnost korisnika naloga“, rekao je predstavnik Gemini-a u mailu.

AŽURIRAJTE SVOJ PLAN I NOVČANIK

Uvjerite se da će vaša imovina otići pravim ljudima tako što ćete ažurirati svoj plan imovine, posebno nakon životne promjene poput braka ili razvoda. Obezbjedite ažurirana uputstva kako bi korisnici mogli da pristupe vašim sredstvima. Hladni novčanici takođe zahtevaju održavanje u vidu periodičnih ažuriranja firmvera. Ovo može pomoći da olakšate vašim najmilijima i, nadamo se, spreči svađe dok rasporežuju vašu imovinu nakon vaše smrti.

„Kripto ima potencijal da bude veoma eksplozivna stvar jer vrijednost može biti tako ogromna i tako brzo“, kaže Mejias. “Kada razmišljate o pet, 10 godina od sada, potencijalno govorimo o puno novca.”

 

Upozorenje

Ovaj članak pruža informacije u obrazovne svrhe i ne nudi savjetodavne ili brokerske usluge, niti preporučuje posebne investicije, uključujući akcije, hartije od vrijednosti ili kriptovalute.