starkware layer 3

StarkWare najavljuje treći sloj Ethereuma “hiper skaliranje”

Rješenja za skaliranje Ethereuma, StarkWare podiže na viši nivo, sa tehnologijom koja će pomoći u skaliranju mreža sloja 1 i sloja 2.

U blog postu objavljenom 21. decembra, StarkWare je otkrio „Fractal Scaling” sa sloja 2 na sloj 3. Kompanija, koja koristi skaliranje Ethereuma putem zero-knowledge (ZK) rollups-a, već planira nadogradnju ove infrastrukture na sloj 3.

StarkWare je objavio da će većina Etereumove aktivnosti biti na sloju 2, zbog ograničavajućih troškova transakcija na sloju 1. Dodali su da neke aplikacije zahtijevaju posebno nadgorađivanje koje će bolje poslužiti u novom sloju 3.
Sloj 3 je povezano sa slojem 2, kao što je sloj 2 povezan sa slojem 1. Nadogradnja će se dogoditi na StarkNet L2 platformi i obezbijediće „hiper skalabilnost”, što će dodatno smanjiti troškove naknada Ethereum mreže.

Ethereum hiper skaliranje

Iz StarkWare-a su objasnili da se sistem koji omogućava dokaze prema L1, takođe može koristiti da omogući dokaze prema L2 iz sljedećeg sloja.

Kada L2 koristi dokaze zahtijevane od L1, kao što to StarkNet čini, ovo postaje ekstremno elegantna struktura načina dokazivanja, gdje je doprinos kompresije L2 dokaza uvećan doprinosom kompresije L3 dokaza.
Dodali su, ako L2 može dostići 1000x smanjenje troškova, hipotetički, onda L3 može dostići milion puta smanjenje troškova u odnosu na L1, bez uticaja na bezbijednost.

Saosnivač i pretsjednik StarkWare-a, Eli Ben-Seasson, je spomenuo Validium, koji pretstavlja hibridno rješenje za skaliranje, koje održava podatke koji nisu na blockchainu. Validium takođe koristi ZK rollups da stvori i omogući transakcije ali u ovom slučaju, biće korišten da obezbijedi dostupnost prilagođenih modela podataka za L3.

Još jedna prednost jeste smanjenje troškova taksi između L1 i L2, koje su i dalje visoke. Treći sloj će omogućiti jeftiniju i jednostavniju interoperabilnost, a takođe će se moći koristiti kao “testna mreža” za L2 aplikacije, prije njihovog lansiranja.

Kompanija je objavila da StarkEx trenutno radi kao L2 ali će se uskoro prebaciti na L3.

L3 obećava hiper skalabilnost, bolju kontrolu tehnologije unošenja podataka za različite potrebe i privatnost, dok zadržava sigurnosne garancije obezbijeđene od Ethereum L1.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.