ledger

Suosnivač Ledgera pojašnjava da “nema cake” u ažuriranju firmvera “Recover”

Ledger Recover je bežično ažuriranje firmvera koje omogućava korisnicima da naprave rezervnu kopiju svojih početnih fraza od strane entiteta treće strane ako se odluče za novu uslugu.

Lansiranje Ledger Recover – nove usluge koja korisnicima Ledger hardverskog novčanika omogućava rezervnu kopiju svojih tajnih fraza za oporavak – naišlo je na ogroman otpor kripto zajednice. Suosnivač i bivši izvršni direktor Ledgera Éric Larchevêque kritike na račun Ledgera shvatio je kao “potpuni PR neuspjeh, ali apsolutno ne-tehnički”.

Ledger Recover je bežično ažuriranje firmvera koje omogućava korisnicima da prave sigurnosnu kopiju svojih početnih fraza sa entitetima treće strane. Ako se korisnik odluči za novu uslugu, fragmente fraze za oporavak šifriraju i pohranjuju tri strane, omogućavajući korisniku da povrati frazu u budućnosti. Međutim, početni momenat ovoga nije odjeknuo kod korisnika koji su smatrali Ledger nepovjerljivim servisom za pohranu kriptovaluta.

Obraćajući se rastućoj zabrinutosti korisnika širom svijeta, Larchevêque je objavio na Redditu pojašnjavajući da Ledger nikada nije bio rješenje bez povjerenja:

“Mora se uložiti određeno povjerenje u Ledger da bi se koristio njihov proizvod. Ako ne vjerujete Ledgeru, što znači da svog proizvođača hardvera tretirate kao protivnika, to uopšte ne može funkcionisati.”

Tvrdio je da ažuriranje Ledger Recover ne utiče na sigurnosni model hardverskog novčanika, dodajući:

“Moja greška kao izvršnog direktora tokom mog mandata je vjerovatno bila što nisam bio dovoljno neumoljiv u objašnjavanju sigurnosnog modela, ali u nekom trenutku jednostavno odustanete jer ljudima uopšte nije stalo. Dok im opet ne bude ponovo stalo, kao sada.”

Larchevêque vjeruje da je jedina stvar koja se promijenila bila opšta korisnička perspektiva o nepovjerljivosti i da kod za oporavak u firmveru nije bio zlonamjeran:

“Ledger je još uvijek siguran, nema backdoor-a, Ledger Recover nije zavjera, niko nikoga neće prisiliti da koristi Recover.”

Povjeriti Ledgeru s dijeljenjem osnovne fraze je isto kao vjerovati Ledgeru prilikom potpisivanja transakcije, dodao je. Osvrćući se na preporuku korisnika o posjedovanju dva različita firmvera za iskorjenjivanje problema sa „backdoor“, Larchevêque je rekao da „to ništa ne bi promijenilo“ i da bi to bilo tužno za njega lično.

Predmetno ažuriranje firmvera nije dostupno za Nano S – najjeftiniji hardverski novčanik Ledgera – jer čipset nema dovoljno memorije za pohranjivanje novog firmvera.

Usred uvođenja Ledgerovog kontroverznog ažuriranja firmvera, konkurentski dobavljač hardverskog novčanika GridPlus odlučio je otvoriti svoj firmver za svoje korisnike.

Pretvarajući kontroverzu Ledgera u marketinšku priliku, GridPlus je najavio planove za otvaranje svog firmvera uređaja u trećem kvartalu 2023. kako bi pružio veću transparentnost.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.