svajcarska odobrila kripto fond

Švajcarski tržišni nadzor odobrio prvi kripto imovinski fond

Švajcarski supervizor za finansijska tržišta rekao je u srijedu da je odobrio prvi fond u ovoj zemlji koji ulaže prvenstveno u kripto imovinu. Namijenjen je kvalifikovanim ulagačima koji žele obogatiti svoj portfolio.

Crypto Finance, kompanija koja se nalazi u Cirihu, dobila je odobrenje za svoj  kripto imovinski fond od švajcarskog financijskog nadzornika Finma, navodi se u saopštenju u srijedu.

Pasivnim investicionim fondom, koji prati indeks kripto tržišta SIX Swiss Exchanges 10, upravlja PvB Pernet von Ballmoos, a njegovo skrbništvo je u banci Seba. Indeks kripto tržišta 10 sadrži i mjeri likvidnu kripto imovinu, poput bitcoina i etera, kao i tokene.

Deutsche Boerse

Izvršna direktorica fondacije Crypto Finance, Bernadette Leuzinger, rekla je: “Investicioni fond omogućava klijentima iz inovativnih kompanija za upravljanje bogatstvom i imovinom da učestvuju u ovoj nadolazećoj klasi imovine i da dodatno diverzifikuju svoj portfolij na siguran i regulisan način”, stoji u saopštenju.

Njemački Deutsche Boerse kupio je u junu većinski udio u četvorogodišnjem start-up programu.

Njemački operater ulaže nekoliko stotina miliona za kupovinu švajcarske Cripto Finance AG, u pokušaju da proširi regulisana digitalna sredstva. Deutsche Boerse iz Frankfurta kupuje većinski udio u start-upu iz  Ciriha, navodi se u saopštenju potonje kompanije u utorak. Deutsche Boerse je izjavio da je uložio “umjerene trocifrene milione u švajcarskim francima” za dvije trećine fintech-a, ne otkrivajući nikakve druge finansijske uslove transakcije.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.