Sve kripto berze u Sjedinjenim Državama uključujući i Binance će biti istražene od strane SEC-a

Prema izjavi osoblja iz kancelarije senatorke Cynthia Lummis, neće biti moguće izbjeći sveobuhvatnu mrežu kripto regulacija.

Američka komisija za hartije od vrijednost istražuje Coinbase, najveću kripto berzu u Sjedinjenim Državama ali je takođe bacila pogled i na svjetskog giganta Binance.

Coinbase i Binance su se povinovale zahtjevima regulatora, dok Binance u Sjedinjenim Državama radi pod imenom Binance.US, sa ograničenim uslugama prema američkim građanima.

Očigledno je da ovo za SEC nije dovoljno. Iako je CTFC komisija (Comodity Futures Trading Commission) više prijateljski nastrojena prema kripto regulacijama, vrlo je vjerovatno da će usvojiti pristup koji je baziran na izvršenjima i tužbama.

Svaka od berzi u Sjedinjenim Državama je u različitoj fazi istrage od strane SEC-a, prema izvještaju Forbes magazina od 4. avgusta.

Kriptovalute još uvijek nisu finansijski instrumenti

Ipak, kripto sredstva još uvijek nisu klasifikovana kao finansijski instrumenti, tako da SEC zapravo djeluje van svojih nadležnosti.

Na ovo je aludirao republikanski sentor Tom Emmer, koji je prošlog mjeseca rekao da je ova agencija i njen anti-kripto predsjednik Garry Gensler „pakleno sklona širenju njenog kripto odjeljenja, korištenjem sile da neustavno proširi svoju nadležnost.“

Ipak postoji tračak nade, jer SEC pod hitno želi da riješi svoje nesuglasice sa CTFC komisijom oko nadležnosti nad kriptovalutama.

„Ukoliko se ova stvar ne riješi sporazumom, zakonodavci će morati da reaguju, te će kongres vjerovatno stati na stranu CTFC-a,“ dodao je Emmer.

U skorije vrijeme su uvedena dva zakona da bi se CTFC-u dala veća ovlaštenja nad kriptovalutama, međutim, zvaničnici su izjavili da je vjerovatnoća da se ovi zakoni usvoje, tokom ove godine, manja od 50%. Lummis-Gillibrand zakon je podnesen 7. juna, dok je akt zaštite korisnika digitalne robe objavljen ove sedmice.

Ratna ruta SEC-a

Prema izvršnom direktoru jedne kripto berze, većina kripto berzi u Sjedinjenim Državama je od SEC-a dobila Wells Notice. Wells Notice je zvanično obavještenje od strane SEC komisije da će sprovesti detaljnu istragu, jer su utvrđeni prekršaji. Neimenovani direktor je takođe rekao da su ovi potezi nestandardni za procedure SEC-a.

Binance.US je već uklonila AMP token sa liste trgovanja, jer SEC tvrdi da je ovo sredstvo finansijski instrument.

Borba oko regulatorne kontrole za kripto sredstva u Sjedinjenim Državama se nastavlja i vjerovatno se neće završiti u skorijem vremenskom roku, što samo produžava nesigurnost za kompanije koje pokušavaju da ispoštuju sve regulatorne zahtjeve.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.