Sve što je potrebno da znate o Tezos (XTZ)

Tezos (XTZ) je blockchain mreža povezana sa digitalnim tokenom, koji se naziva tez ili tezzie. Tezos nije zasnovan na rudarstvu teza. Umjesto toga, vlasnici tokena dobijaju nagradu za učešće u njegovom mehanizmu konsenzusa o dokazu udjela.

Nakon obećavajućeg početka i izuzetno uspiješne početne ponude kovanica (ICO), Tezos su mučila brojna odlaganja i pravna pitanja. Međutim, Tezos je preživio tržište kriptovaluta, dijelimično i zbog jedinstvenog mehanizma dokazivanja udjela. Cijena teza se više nego utrostručila u periodu od oktobra 2019. do februara 2020. godine i dostigla je rekordne vrijednosti. Tezos nastavlja da privlači pažnju 2021. godine i ostaje u prvih 40 kriptovaluta.

Razumijevanje Tezosa

Kao i Bitcoin i Ethereum, Tezos je decentralizovana knjiga koja koristi blockchain tehnologiju. Kao i Ethereum, Tezos je dizajniran da koristi pametne ugovore. Prema riječima programera, izraz „Tezos“ je starogrčki za „pametan ugovor“.

Međutim, Tezos prevazilazi prethodne ponude. Pretvara koncept pametnog ugovora u „korak dalje, omogućavajući učesnicima da direktno kontrolišu pravila mreže“.

tezos cijena

Tezos je namijenjen razvoju mreže. Ova fleksibilnost se smatra ključnim aspektom njegovog sistema. Konkretno, nedostatak fleksibilnosti i skalabilnosti u Bitcoin-u opskrbio ga je brojnim poteškoćama i rastućim bolovima. Ethereum je u velikoj mjeri porastao zbog svoje fleksibilnosti, a Tezos nastavlja u tom pravcu.

Kako se Tezos razlikuje

Jedan od istaknutih elemenata Tezosa je njegovo upravljanje. Većina ranih blockchaina oslanja se na razvojne timove i rudarske zajednice u formulisanju novih dizajnerskih izbora. Međutim, Tezos pokušava da proces donošenja odluka ugradi u samu mrežu korisnika.

„Tezos ima fundamentalno drugačiji pristup, stvaranjem pravila upravljanja za zainteresovane strane da odobre nadogradnje protokola, koje se zatim automatski postavljaju na mrežu“, tvrde njegovi programeri. „Kada programer predloži nadogradnju protokola, može priložiti fakturu koju treba platiti na njihovu adresu, nakon odobrenja i uključivanja njihove nadogradnje. ”

Kao rezultat ovog sistema, Tezos stvara podsticaje za učešće korisnika u osnovnom razvojnom procesu. To demokratizuje razvojni proces i decentralizuje održavanje.

U isto vrijeme, programeri Tezosa bili su svjesni da je tokom vremena potrebno održavati određena kritična svojstva. Tezos koristi formalne matematičke dokaze da provjeri da li se ova svojstva održavaju.

U stvari, to znači da mreža Tezos ostaje decentralizovana. Iako su drugi blockchaini decentralizovani, Tezos takođe uključuje mehanizam koji omogućava kolektivno donošenje odluka. Vlasnicima tokena Tezos dozvoljeno je glasanje o razvoju protokola, koji je u toku.

Zabrinutost oko Tezosa

Sa moćnom i fleksibilnom mrežom u svojoj osnovi, Tezos je privukao veliku pažnju u svojoj početnoj ponudi kovanica. ICO je počeo 1. jula 2017. Zaradio je 232 miliona dolara, što ga čini jednim od najvećih ICO-a svih vremena.

Međutim, nakon uspijeha ICO-a, došlo je do značajnog spora između predsjednika Tezosa, Johanna Gevers-a, Arthura i Kathleen Breitman, vlasnika Tezosovih prava intelektualne svojine.

Kao rezultat spora, pokretanje same platforme Tezos odloženo je na neodređeno vrijeme. Početkom marta 2018. mreža Tezos još nije bila pokrenuta, iako je Kathleen Breitman ranije nagovijestila da će se lansiranje desiti u roku od nekoliko nedelja, nakon konferencije u UCLA, u februaru.

Odlaganje lansiranja bilo je jedan od razloga što je Tezos naišao na pravne probleme. Investitori su pokrenuli niz tužbi, tvrdeći da su Tez neregistrovane hartije od vrijednosti. Tužbe su nastojale da omoguće investitorima da dobiju povrat novca za kupovinu, koju su obavili u ICO-u. Međutim, Tezos je na kraju lansiran 2018.

Budućnost Tezosa

tezos xtz kriptovaluta

Budućnost Tezosa ponovo je izgledala svijetla u februaru 2020. Iako brzi rast cijene teza sugeriše oprez u kratkom roku, rekordno visoki nivoi riješavaju neke probleme. Konkretno, svi oni koji žele svoj novac natrag, mogli su jednostavno prodati tez na tržištu radi zarade.

Budućnost Tezosa ostaje pozitivna. Kao i kod svake kriptovalute, brzi rast cijena sugeriše kratkoročni oprez, dok rekordni riješava neke probleme. Od 4. septembra 2021. godine, Tezos se nalazi na 256.710 lista za praćenje na CoinMarketCap.

Još važnije, Tezos je dokazao svoju postojanu moć, preživljavajući na tržištu i dostigavši nove vrhunce. Kao što je skeptik u vezi sa kriptovalutama, Varren Buffett, jednom rekao: „Tek kada plima stane, otkrivate ko je plivao go.“ Čini se da je Tezos bolje prilagođen budućnosti nego što su mnogi vjerovali. Međutim, konačna sudbina Tezosa zavisiće od vrijednosti njegovih tehnoloških inovacija i njegove sposobnosti da stekne podršku.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.