koreja-tax

Sve su veće šanse da će Južna Koreja odložiti porez na kripto

Mediji i zakonodavci “bombarduju” propale planove južnokorejske vlade o uvođenju poreza na trgovinu kriptovalutama od sljedeće godine, mada neki već sugerišu da će Seul ipak morati da odustane od svojih planova.
Kako je objavljeno prošle nedelje, Narodna skupština će od 1. januara 2022. razmatrati četiri zasebna zakona privatnih članova koji nastoje da odlože ili izmjene planove za ubiranje poreza na kapitalnu dobit od 20% na godišnji prag od 2.100 USD.

Narodna skupština je već potpisala ovu mjeru, iako je ona uključena u niz drugih poreskih reformi. Od tada je, međutim, porez na kriptovalute postao vreli politički “krompir”. Ranije ovog mjeseca, potpredsjednik vlade i ministar finansija Hong Nam-ki i Kim Dae-ji, šef Nacionalne poreske službe (NTS) tvrdili su da nema načina da se odloži novi porez, uprkos žestokim kritikama poslanika.

Kritičari tvrde da je porez diskriminatoran. Trgovce posebno nervira taj prag, jer investitori na berzi KOSDAQ imaju prag profita od oko 42.000 USD.

I Hong i Kim priznali su da određene „praktične poteškoće“ i dalje ostaju pri usvajanju, ali su odbili da se pomaknu. Mediji su, međutim, sugerisali da bi mogli biti primorani od strane političkih snaga koji su jači čak i od same vlade.

Chosun Ilbo je obavijestio da je, uprkos tvrdnjama potpredsjednika vlade Hong-a, mišljenje u Narodnoj skupštini da će „zakon biti izmjenjen u pravcu odlaganja oporezivanja kriptovaluta i to prije kraja godine zbog izbora koji su sljedeće godine“.

Opšti izbori u martu 2022. godine biće praćeni lokalnim izborima početkom ljeta sljedeće godine – i oba glasanja bi potencijalno mogla da promijene izgled južnokorejske politike.
Criptonews.com je objavio da su visoke ličnosti u vladajućoj Demokratskoj partiji bijesno odustale od pedaliranja poreza na kripto u pokušaju da povrate podršku razočaranih mlađih glasača.

Vodeći kandidati su takođe uzeli u obzir ovu raspravu. Chosun je citirao guvernera provincije Gieonggi Lee Jae-miung-a, jednog od glavnih kandidata za nominaciju Demokratske partije, koji je izrazio mišljenje da bi „oporezivanje kriptovaluta trebalo odgoditi za godinu dana“.

Čini se da je velika opoziciona partija Narodna moć namirisala krv i poigrala se podjelom Demokratske partije po tom pitanju: poslanici Narodne moći su autori čak tri zakona o kripto porezu. Citirano je da je jedan od njihovih autora, poslanik Ioo Kiung-jin, ukazao na nedovoljnu pripremljenost vlade za porez na kriptovalute. On je naveo:

„Kada sam pitao članove vlade šta namjeravaju da urade u vezi sa transakcijama obavljenim na inostranim berzama, jedini odgovor koji sam dobio je bio„ O ovom pitanju razgovaramo sa glavnim zemljama i organizacijama za ekonomsku saradnju i razvoj“. Porez bi trebalo da stupi na snagu za samo tri mjeseca. Čini se da industrija i mnogi članovi kripto zajednice navijaju posebno za jedan od zakona: za mjeru koju je predložio poslanik Cho Miung-hee iz Moć Naroda koji je pro-kripto orjentisan.

Cho je predložio ne samo odlaganje uvođenja poreza do 2023. godine, već i uspostavljanje pariteta sa pragom trgovanja KOSDAQ-om.

Cho je tvrdio da bi sa zakonodavstvom koje se odnosi na kripto razmjenu, a koje je tek nedavno objavljeno, novi sistem je trebao dati prostor za disanje prije nego što se opozove.

Ali isti medij se manje nadao šansama za uspijeh zakona, pišući da je „nejasno da li će opozicija uspjeti da usvoji takav zakon jer je vlada u poziciji da promoviše oporezivanje kripto imovine kako je planirano. ”

Međutim, njegovi politički analitičari primjetili su da su „glasači u dobi od 20-39 godina“ obraćali pažnju na usvajanje zakona, i primjetili sledeće: „Biće interesantno vidjeti kako će se zakon razmatrati u parlamentu uoči predsjedničkih izbora.“

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.