studenti ulazu u kripto

Sve više studenata okreće se ulaganju u kriptovalute kako bi premostili finansijski jaz

Studenti koji se suočavaju sa finansijskim nedostatkom sve se više okreću ulaganju u kriptovalute za finansiranje života na univerzitetu, pokazalo je istraživanje.

Udio studenata koji ulažu u kriptovalute utrostručio se za godinu dana, objavila je veb stranica Save the Student. Ali jedan 22-godišnji investitor rekao je da je izgubio novac i upozorio druge da istraže pre nego što se uključe u to. Tri četvrtine ispitanika reklo je da je razmišljalo o napuštanju studija.

Pitanja mentalnog zdravlja i pandemija bili su najverovatniji razlozi, ali 41% je reklo da je novac ključno pitanje.

“S nestabilnim tržištem rada sa skraćenim radnim vremenom, kao i zbog toga što su neki roditelji izgubili zaradu zbog pandemije, postalo je teško doći do uobičajenih izvora finansiranja za studente koji premošćuju finansijski nedostatak”, rekao je Jake Butler iz Save the Student.

Istraživanje je otkrilo da se tipični student suočava sa manjkom od 340 funti svakog meseca, jer krediti za održavanje nisu pokrili prosječne mjesečne troškove života od 810 funti. Neki su rekli da su pronašli druge načine za prikupljanje novca, od prekoračenja po računu i prodaje imovine do kockanja i učešća u ispitivanjima lijekova.

Ulaganja u kriptovalute još uvek su bila niša, sa oko 6% studenata koji su to pokušali, ali je njihov broj porastao tri puta za godinu dana.

Jedan od njih je bio Daniel Tones, koji je studirao psihologiju na Univerzitetu Varvick.

Ovaj 22-godišnjak je rekao da je prihod od uloge studentskog ambasadora bio ograničen tokom krize Covid-a, ali da je uspio da donese nešto novca tako što je radio dostavu za Amazon.

Grupni razgovori posadili su sjeme interesovanja za investiranje u kriptovalute, rekao je on.

“Pokušao sam”, rekao je, “ali vrlo brzo sam bio u gubitku.”

Rekao je da želi, nakon što je o tome razgovarao sa studentima ekonomije, da je nauči mnogo više prije nego što je odluči ponovo da rizikuje. Rekao je da je bilo vrlo lako početi ulagati novac, ali je na kraju izgubio nekoliko stotina funti.

Upozorenja za mlade investitore

studenti i kriptovalute

Drugi studenti kažu da je ulaganje za njih bilo uspješnije, ali regulatori su upozorili mlade ljude da budu svjesni rizika kada koriste svoj novac na ovaj način.

Uprava za finansijsko ponašanje je saopštila da mladi ljudi ulažu u proizvode visokog rizika radi “izazova, konkurencije i noviteta”.

Više ih je privuklo “uzbuđenje” nego ušteda za budućnost, navodi se.

U junu, regulator je rekao da je 14% anketiranih kupaca kriptovaluta reklo da su se zadužili za ulaganje, podstaknuti izveštajima o velikim dobicima – statistika koju je jedan analitičar opisao kao “jednostavno zastrašujuću”.

Pitanja koja treba postaviti

FCA vodi kampanju za sprječavanje štete u ulaganju, koristeći oglašavanje na mreži, savjetujući ljude da se pitaju:

 1. Da li mi odgovara nivo rizika?
 2. Da li u potpunosti razumijem investiciju koja mi se nudi?
 3. Da li sam zaštićen ako stvari krenu naopako?
 4. Da li su moja ulaganja regulisana?
 5. Da li treba da dobijem finansijski savjet?

   

  Upozorenje

  Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.