Švedska najavljuje izdavanje sopstvenog zvaničnog digitalnog novčića

Nakon godina istraživanja i razvoja, švedska centralna banka konačno je stvorila i uspostavila eKrona, prvu decentralizovanu valutu koju podržava država.

Tokeni i valuta su dostupni za trenutnu kupovinu, prodaju i upotrebu putem zvanične veb stranice eKrone. Jedina svrha službene veb stranice je plasirati, distribuirati i omogućiti sigurno trgovanje novoosnovanim digitalnim novčićem.

Istorijski gledano, svaki put kada nacija ili korporacija objave sponzorstvo nad digitalnom imovinom, cijena naglo skoči ostavljajući investitore u visokom prinosu. Mnogi očekuju da će eKrona krenuti istim stopama s ogromnom državnom podrškom. Bitcoin je stvorio novu generaciju milionera, i vrijeme je da eKrona uradi isto.

Ovim potezom utvrđuje se položaj Švedske i EU kao globalnog lidera u finansijama jer se ulaganje u eKrona toplo preporučuje većini stanovnika EU zbog potencijalnih dobitaka. Ovo decentralizovano oslobađanje valute smatra se slijedećim razvojnim korakom za Evropsku uniju.

Naši novinari prošli su proces kupovine kako bi istražili složenost i otkrili da je operacija jednostavna. Samo idite na službenu veb stranicu eKrone i kliknite dugme „Registruj se sada“. Zatim popunite podatke i izaberite „Otvori nalog“. Zatim ćete biti preusmjereni na ovlaštenog brokera dostupnog u vašem regionu, gdje možete nastaviti sa kupovinom. Imajte na umu da ćete možda morati da se javite na telefon radi automatske verifikacije korisničkog naloga.

ekorona platforma

Minimalni depozit je 250 USD, što je razumno s obzirom na potencijalni eksponencijalni rast decentralizovane valute. Ne postoje povezane naknade za trgovanje. Dobit i početno ulaganje mogu se povući u bilo kom trenutku prema lokalnim propisima.

Ako eKrona prati putanju bitkoina, početna investicija od 250 dolara mogla bi se procijeniti na preko 10 miliona dolara.

„Uz zvaničnu podršku vlade, postoji mali negativni rizik, a trenutni uslovi na tržištu su savršeni za ulaganje. Veliki berzanski indeksi su u padu, a mnogi od nas okreću se ka eKrona novčiću, kako bi ostvarili do sada neviđene prinose. Ovo je naša šansa da uložimo ranije i ne propustimo još jednu priliku sličnu bitkoinu “, prokomentarisao je u intervjuu viši trgovac hedž fondovima koji je želio da ostane anoniman.

„Nemoguće je odoljeti ovoj investicionoj mogućnosti. To je prva digitalna valuta koju podržava država. Zemlja ima mnogo kapitala i likvidnosti, tako da postoji vrlo mala šansa da se napravi previd“, kaže M. Pastor, poznati trgovac dnevnim poslovima i rizični kapitalista.

Osim toga, eKrona bi mogla riješiti evropsko pitanje potvrde imovine. Budući da su svi podaci sačuvani na blockchainu, evropske banke bi brzo provjerile i potvrdile imovinu vlasništva eKrone bilo koje osobe. Trenutno se neke zemlje bore sa lošim opterećenjima, situacija u kojoj osoba uzima kredit sa nepostojećim kolateralom. eKrona bi spriječila takve slučajeve u budućnosti.

„Koristeći pametne ugovore koje pruža eKrona digitalna valuta, švedska vlada moći će da prati imovinu i obaveze i da obezbijedi da se ne uzme više kredita pod istim kolateralom“, kaže viši istraživač blockchaina J. Rothers.

S obzirom na interes potrošača i institucija za eKronu, lako je shvatiti zašto toliko investitora skoristi ovu priliku nadajući se da će cijena po kovanici značajno porasti.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj članak nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovde sadržanih informacija.