Švicarsko partnerstvo sa Tether-om (USDT)

Prateći El-Salvadorovo priznavanje Bitcoin-a kao legalnog sredstva plaćanja, prošle godine, mnogi dijelovi svijeta su razmišljali o ovoj ideji, kao i planovima u ovom smijeru.

Ovog puta, voz se zaustavio u Luganu, gradu u južnom dijelu Švicarske, koji planira da bude čvorište za kriptovalute u centru Evrope.

Kripto čvorište evrope

Ovaj grad je juče objavio da će priznati kripto kao legalno sredstvo plaćanja. Gradonačelnik, Michele Foletti, je u javnom prenosu izjavio o planu B grada Lugano, izgrađenom na partnerstvu sa Tether-om.

On je rekao da će Bitcoin (BTC), Tether (USDT) i Luganov token za poene LGVA, biti priznati kao de-fakto falute.

Prošle godine, ovaj grad je razvio svoj LGVA token, koji pokreće Lugano Proof-of-Authority blockchain. Bilo je to, otprilike, u ovo vrijeme, kada je grad počeo sa blockchain tehnologijom i kripto plaćanjima.

Pietro Poretti, direktor grada, kaže da je grad počeo da pravi planove o prihvatanju Bicoin-a i Tether-a, kao zakonskog sredstva plaćanja, prije 18 mjeseci.

On je takođe rekao

„Lugano je ekonomska prestonica južnog dijela Švicarske i lider je u stvaranju novih prilika.“

Putovanju ka prihvatanju kriptovaluta, kao legalnog sredstva plaćanja, je pomoglo partnerstvo sa Tether-om. Ovo partnerstvo je nagrađeno priznavanjem Tether-ovog stabilnog novčića USDT, kao zakonskog sredstva plaćanja.

Prema Paolu Ardorinu, koji je izvršni direktor za tehnologiju u Tether-u, kompanija je ušla u partnerstvo sa gradom sa ciljem da uspostavi fond za podsticaj od 100 miliona dolara, za startupe koji će premjestiti svoje sjedište i zaposlene u Lugano.

Kripto kompanije

Cilj ovog partnerstva je da privuče više kripto kompanija u grad. Tether će takođe učestvovati u stvaranju masivnog čvorišta za startupe, u centru grada, koji će ugostiti startupe iz svih dijelova svijeta.

Dakle, gledamo u kripto silikonsku dolinu, u srcu evropske bankarske kuće. Mapa Lugana, prema stvaranju kripto čvorišta, je prilično sveobuhvatna i dobro ucrtana.

Ako grad uspije da privuče broj startupa koji planira, stvoriće se ozbiljan manjak radne snage. Da bi riješili ovaj deficit, obratiće se akademicima. Plan je da se promoviše blockchain i kripto-fokusirano obrazovanje. Ovo će proizvesti obrazovanu radnu snagu, dobro upućenu u blockchain tehnologiju.

Takođe, prema Andorinu, kompanije imaju ostavljene fondove za 500 školarina, za studente koji će se usmjeriti na blockchain i kripto tehnologiju.

Ove školarine će privući u grad kripto etuzijaste iz različitih dijelova svijeta. Ovo će izgraditi obrazovanu kripto radnu snagu, koju su predvidjeli u planu.

Mnogo toga je urađeno na ovom planu i kao što je Andorino rekao;

„Ovo nije marketinški trik, sve je sastavljeno od konkretnih koraka, da učini Lugano blockchain prestonicom svijeta.“

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.