swift 1

SWIFT je u partnerstvu s Chainlink-om

Projekt će povezati SWIFT-ovu mrežu sa gotovo svakim blockchainom kako bi se tradicionalnim financijskim igračima omogućio pristup digitalnoj i tradicionalnoj imovini na jednoj mreži.

Međubankarski sistem za razmjenu poruka SWIFT se udružio s provajderom proricanja cijena Chainlinkom kako bi radio na projektu dokazivanja koncepta (PoC) koji bi tradicionalnim finansijskim firmama omogućio mogućnost obavljanja transakcija preko blockchain mreža.

Suosnivač Chainlinka Sergej Nazarov najavio je projekat na konferenciji SmartCon 2022 u New Yorku 28. septembra zajedno sa direktorom strategije SWIFT Jonathanom Ehrenfeld Soléom.

swift

Na konferenciji, Solé je rekao da postoji “neosporan interes institucionalnih investitora za digitalnu imovinu”, dodajući da ovi tradicionalni finansijski igrači žele pristup digitalnoj i tradicionalnoj imovini na jednoj platformi.

PoC koristi Chainlink-ov protokol interoperabilnosti unakrsnih lanaca (CCIP), omogućavajući SWIFT porukama da upute prenos tokena kroz gotovo svaku blockchain mrežu, što će, prema Nazarovu, ubrzati usvajanje blockchaina tehnologije i distribuirane knjige (DLT) na tržištima kapitala i tradicionalnim finansijama.

SWIFT međubankarski sistem za razmjenu je najraširenija platforma za tradicionalne prekogranične fiat transakcije, koja povezuje preko 11.000 banaka širom svijeta. U avgustu je sistem bilježio u prosjeku 44,8 miliona poruka dnevno.

Međutim, transakcije na SWIFT-ovoj mreži mogu potrajati nekoliko dana. Kompanija istražuje blockchain i DLT tehnologiju i digitalne valute centralne banke (CBDC) kako bi omogućila brža plaćanja.

Chainlink je dodao da ova saradnja sa SWIFT-om omogućava finansijskim institucijama da steknu sposobnost blockchain-a bez zamjene, razvoja i integracije nove povezanosti u naslijeđene sisteme, nešto što bi, kako je rekao, zahtijevalo značajne modifikacije uz “izuzetno visoke” cijene.

Izvršni direktor Mastercarda Michael Miebach rekao je na panel sjednici u maju o CBDC-ima da ne očekuje da će SWIFT postojati za pet godina, vjerovatno zbog sve veće konkurencije CBDC-a za prekogranična plaćanja i poravnanja.

Mastercard je kasnije povukao izjavu, napominjući da je Miebach jednostavno mislio da će SWIFT-ove operacije nastaviti da se razvijaju iz svog sadašnjeg oblika.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.