tajland 1

Tajland odobrava mjere poreskih olakšica za trgovinu kriptovalutama

 Tajlandska vlada odobrila je mjere poreskih olakšica za trgovinu kriptovalutama. Nova poreska pravila su “mnogo prijateljskija i za investitore i za industriju”, rekao je izvršni direktor berze kriptovaluta na Tajlandu.

Tajland usvaja nova poreska pravila za kripto investicije

Tajlandska vlada odobrila je u utorak nova pravila o poreznim olakšicama za trgovanje kriptovalutama, navodi se u najavi na web stranici tajlandske vlade.

Ministar finansija Arkhom Termpittayapaisith i zamjenik ministra finansija Santi Prompat zajedno su objavili ishod sastanka, potvrđujući da je vlada odobrila mjere olakšice na kripto porez.

Ministar finansija je na konferenciji za novinare rekao da će trgovci moći nadoknaditi godišnje gubitke olakšicama za poreze na kripto investicije. Porez na dodanu vrijednost (PDV) od 7% takođe će biti ukinut za transfere kriptovaluta ili digitalnih tokena na reguliranim kripto berzama.

Dodao je da će oslobađanje od poreza, koje će biti na snazi ​​od aprila 2022. do decembra 2023., obuhvatiti i trgovinu digitalnom valutom centralne banke za stanovništvo (CBDC) koju će izdavati tajlandska centralna banka, Banka Tajlanda.

Prošlog mjeseca, tajlandsko poresko odjeljenje objavilo je priručnik koji opisuje nova porezna pravila koja se primjenjuju na kriptovalute i digitalne tokene. Nova poreska pravila su “mnogo prijateljskija i za investitore i za industriju”, rekao je izvršni direktor berze kriptovaluta na Tajlandu.

Ranije je Tajland želio nametnuti porez po odbitku od 15% za transakcije kriptovalutama. Plan je odbačen nakon odbijanja industrije.

Trgovanje kriptovalutama je značajno poraslo u protekloj godini u ovoj zemlji. Zvaničnik ministarstva finansija rekao je u januaru da je broj računa za kripto trgovinu na Tajlandu porastao na oko dva miliona na kraju 2021. sa 170.000 u prethodnoj godini.

Prošlog mjeseca, Tajlandska berza je predstavila svoj plan za pokretanje razmjene digitalne imovine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.