Telegram planira da napravi kripto berzu kao odgovor na kolaps FTX-a

Osnivač aplikacije Telegram, Pavel Durov, objavio je da će ova platforma za slanje poruka otkriti decentralizovane kripto proizvode, uključujući i kripto berzu kao i privatne novčanike.

Prema njegovoj izjavi, ovaj novi poduhvat ima za cilj da ispravi centralizaciju postojećih kripto entiteta, faktor za koji je on primjetio da je iznevjerio milione korisnika povezane sa kolapsom FTX berze.

„Sledeći korak Telegrama je da napravi nekoliko decentralizovanih alata, privatne novčanike i decentralizovanu berzu za milione ljudi, gdje će moći trgovati i čuvati kriptovalute. Na ovaj način možemo ispraviti ono što se dogodilo zbog visokog nivoa centralizacije, koja je iznevjerila na stotine hiljada korisnika kriptovaluta,“ – dodao je Durov.

Durov je dalje naglasio da je trenutni blockchain ekosistem skrenuo sa svog osnovnog puta a to je promovisanje decentralizacije. Osnivač Telegrama je rekao da nije čudno što se FTX incident dogodio jer je koncentracija moći u rukama nekolicine.

„Rješenje je jasno: blockchain projekti bi se trebali vratiti svojim korijenima – decentralizaciji. Korisnici kriptovaluta bi se trebali vratiti transakcijama bez posrednika i vlastitim novčanicima koji se ne oslanjaju na treće strane,“ dodaje Durov.

Durov poziva blockchain programere da stvore proizvode koji su jednostavni za korištenje. Čak je prozvao i Ethereum rekavši da je ETH „i dalje star i skup čak i nakon svojih skorijih nadogradnji.“

Kolaps kripto berze FTX i ogromni gubici od strane korisnika doveli su do toga da se podigne zabirnutost oko upravljanja centralizovanim berzama.

Kako se kolaps berze FTX još uvijek odražava na kripto tržište, osnivač ove berze Sam Bankman-Fried odbija da prizna da je učinio bilo šta loše. Prema izvještaju kompanije Finbold, Sam Bankman-Fried tvrdi da se ovaj kolaps dogodio zbog „ogromne korelacije raznih događaja tokom kretanja slobodnog tržišta.“

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.