Terrin UST fijasko citirala Yellen koja je upozoravala o stabilnim novčićima

Sekretar američkog trezora, Janet Yellen, ponovila je svoj stav prema regulacijama stabilnih novčića i rekla da je „jako važno“ imati spreman regulatorni okvir do kraja godine, jer je TerraUSD (UST) izgubila svoju povezanost sa dolarom.

Yellen je na saslušanju pred senatom bankarskog komiteta u utorak, izjavila da je algoritamski stabilni novčić UST doživio „porast“ i smanjenje u vrijednosti.

„Ovo jednostavno prikazuje da je ovo naglo rastući proizvod i da postoje naglo rastući rizici,“ dodala je Yellen. „Zaista trebamo doslijedan federalni zakonski okvir.“

Predsjednik amerike, Joe Biden, izdao je izvršnu naredbu za digitalna sredstva u martu, tražeći od federalnih agencija da udruže napore i naprave izvještaj za regulaciju i polisu za digitalna sredstva, uključujući stabilne novčiće.

Yellen je dodala da će trezor „izdati opširan izvještaj vrlo brzo.“

Cijena UST-a, algoritamskog stabilnog novčića koji je podržan od strane kompanije Terraform Labs PTE Ltd., izgubio je svoju vrijednost u srijedu ujutro, po azijskom vremenu, te je njegova cijena iznosila 0,70 američkih dolara.

U vrijeme pisanja ovog teksta, cijena UST stabilnog novčića iznosi 0,7832 dolara, prema podacima sa CoinMarketCap-a.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.