Tether objavio da 15% profita odvaja za kupovinu Bitcoina

Tether, najveći svjetski izdavač stabilnih novčića, objavio je da će od sada usmjeriti 15% profita u Bitcoin (BTC).

U zvaničnom saopštenju, Thether je izjavio da će početi da prebacuje profit u Bitcoin, koji će lično čuvati, da bi ojačao svoje usluge.

“Počevši od ovog mjeseca, Tether će redovno dodijeljivati do 15% svojih neto operativnih profita za kupovinu Bitcoina (BTC). Tether očekuje da njegovi trenutni ali i budući dio BTC rezervi neće premašiti kapital dioničara i da će samo ojačati njihove rezerve. Kako je prikazao u svom izvještaju za prvi kvartal 2023. kompanija od kraja marta 2023. godine posjeduje 1,5 biliona dolara u Bitcoin rezervama.

Iako je standardna praksa među mnogim institucionalnim investitorima da im treća lica čuvaju Bitcoin, Tether vjeruje u filozofiju „Not your keys, not your Bitcoin“ i zato posjeduje privatne ključeve svojih Bitcoin rezervi.“

Izvšrni direktor za tehnologiju kompanije Tether, Paolo Ardoino, takođe je potvrdio ovaj potez kompanije Tether na Tviteru, objašnjavajući logiku:

„Zašto Bitcoin a ne nešto drugo? Zato što je Bitcoin oličenje čvrstog i bezbjednog monetarnog sistema sa svojom decentralizovanom prirodom i oskudicom. Bitcoin unaprjeđuje koncept novca i izaziva tradicionalni finansijski sistem.

Bitcoin prkosi očekivanjima, ne poznaje granice i obezbjeđuje pristup globalnom finansijskom sistemu bilo kome ko ima pristup internetu.”

Prošle sedmice je Tether objavio da je u prvom kvartalu ove godine zaradio skoro 1,5 biliona dolara.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.