Tether pretrpio DDOS napad

Tether, jedna od najvećih svjetskih kriptovaluta, doživjela je napad ogromnog odbijanja usluga 18. juna.

Prema tvitu Paola Ardoina, koji je CTO u Tetheru, kompanija je primila zahtjev za otkupninu od strane hakera koji su napali sistem. On je objasnio da se ovo ne dešava prvi put, te da su i ranije imali ovakav slučaj.

Kao rezultat ovog napada, stranica ovog stabilnog novčića je imala 8 miliona zahtjeva u 5 minuta. Ovo je ogromna količina u poređenju sa 2 hiljade za zahtjeva u 5 minuta tokom normalnog dana.

U saopštenju koje se dogodilo 2 sata nakon što su potvrdili da je Tether pod napadom, Ardoino je objavio da je objavio da je napad završen.

Dalje informacije vezane za ovaj napad nisu objavljivane.

Tether se bori da održi svoju poziciju

Prije napada, Tether se borio da održi svoju poziciju kao broj jedan stabilni novčić u kripto industriji. Tokom pada tržišta, koje je smanjilo kripto tržišnu kapitalizaciju na manje od 900 miliona dolara, stabilni novčići su se takođe suočili sa povećanim nadzorom.

Prošlog mjeseca je tržišna kapitalizacija Tethera opala ispod 70 biliona dolara i ovo se desilo po prvi put u proteklih sedam mjeseci, prema podacima stranice Coingecko. Ovo predstavlja pad od 20% od njegove najviše kapitalizacije koja je iznosila 83,2 biliona dolara.

Ovaj stabilni novčić je doživio manji pad kada je povučeno oko 10 biliona dolara iz njihove kase kroz samo 15 dana, zbog TerraUSD kolapsa.

Tether je u jednom od svojih blog postova komentarisao kako može postići sve zahtjeve korisnika i tokom tog perioda je pokazao blagu nestabilnost.

U svakom slučaju i dalje postoje pitanja oko njegovih stvarnih rezervi (podrške). Nekoliko analitičara je potvrdilo da nisu transparentni kao njihov rival USDC, vezano za njihove rezerve i ulaganja u ovom prostoru.

USDC tokom proteklih nekoliko sedmica ima povećanje u cirukulaciji. Ovo uključuje porast od 14% u odnosu na USDC tržišnu kapitalizaciju od maja do danas.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.