tiktok kriptovalute

TikTok mijenja svoju politiku

Ako se Lucasu Dimosu ukloni još jedan video sa TikToka, on misli da će zauvijek biti izbačen sa platforme.

U poslednjih mjesec dana, najmanje 10 njegovih video zapisa je uklonjeno zbog promocije ilegalnih aktivnosti i robe regulisane zakonom. Ali Dimos, koji objavljuje sadržaj na TikTok nalogu pod imenom theblockchainboy, kaže da nije učinio ništa loše.

„Moj nalog je ostavljen na ivici“, rekao je Dimos. „Ovde umiremo. Lutamo. Pokušali smo da izgradimo zajednicu i vodimo cijeli ovaj pokret u pravom smijeru. ”

Kreatori sadržaja o kripto valutama TikTok poput Dimosa, koji tvrde da samo pokušavaju da edukuju potrošače o tržištu u nastajanju, kažu da su bili teško pogođeni brzim promjenama u kompaniji. U julu je TikTok implementirao sistem koji može automatski blokirati video zapise koji krše politiku firme, a kompanija je nedavno ažurirala svoju politiku o brendiranom sadržaju, zabranjujući promociju finansijskih usluga, uključujući i kriptovalute, osim ako je korisnici ne otkriju putem opcije brendiranog sadržaja unutar same aplikacije.

CNBC je na ovu temu razgovarao sa 11 kreatora kriptovaluta koji kažu da su objavili obrazovne kripto video zapise, ali se njihov sadržaj označava ili trajno uklanja uz malo objašnjenja od strane TikToka. Neki su rekli da se njihovi računi takođe privremeno blokiraju. Većina uticajnih ljudi sa kojima je CNBC razgovarao rekli su da im nije plaćeno za promociju bilo kakvog kripto sadržaja na TikToku, te da se broj pregleda video zapisa i novih pratilaca smanjio od jula.

TikTok je odbio da komentariše ove izjave. Umjesto toga, portparol je CNBC uputio na stranicu kompanije. Portparol nije želio da precizira koje smjernice kreatori kriptovaluta krše.

Kada se video snimci povuku sa TikToka, kreatori kažu da dobijaju obavještenje da su prekršili smjernice zajednice. Ponekad napominje da su objavili sadržaj koji se odnosi na „ilegalne aktivnosti i regulisanu robu.“ Smjernice nisu ažurirane od decembra, iako je TikTok predstavio svoju novu funkciju otkrivanja prije nešto više od mjesec dana, kada su influenseri rekli da se uklanjanje materijala povećalo.

Neki od kreatora sa kojima je CNBC razgovarao razmatraju prelazak na platforme poput YouTube-a u vlasništvu Google-a, Twitter-a, Facebookovog Instagrama i aplikacije za chat poput Discorda, gde kažu da imaju više slobode za dijeljenje sadržaja.

„Stvarni problem nisu oglasi“, rekla je uticajna osoba koja se bavi kriptovalutama, Vendi O. „Činjenica je da TikTok zabranjuje i cenzuriše kreatore kripto sadržaja, a mnogi od nas objavljuju sjajne obrazovne tekstove.

Kretanje po nepoznatom terenu

Kreatori sa kojima je CNBC razgovarao kažu da je nedavno ažurirano garantovano uklanjanje neželjenih računa ili lažnih šema zarade novca, gdje pojedinci mame korisnike da kupe kriptovalute, povećaju cijenu i povuku se. Dimos kripto influenser, koji na platformi ima više od 314.000 pratilaca kaže:„Iako su možda blokirali postove koji imaju veze sa prevarama, blokirali su i nas kreatore i mi sada ne možemo objavljivati svoj sadržaj.“

Poslednjih nedelja, kreatori kažu da ne mogu da koriste riječi poput „Binance“, „decentralizovane finansije“ ili da spomenu određene coine poput Bitkoina ili Ethereuma u ​​video zapisu bez da on bude uklanjen. Među autorima postoji konsenzus da te riječi upozoravaju algoritam, što dovodi do automatskog uklanjanja. Analiza grafikona i predviđanje takođe označavaju sistem, prema kreatorima poput Timothija, poznatijeg pod imenom cryptoweatherman na TikToku.

Ako se videozapis ukloni, korisnik se obično obavijesti da post krši smjernice zajednice ili da se odnosi ilegalne aktivnosti i na robe regulisane zakonom“. Ali poruka ne nudi detalje, rekli su kreatori. Kreatori sa kojima je CNBC razgovarao rekli su da će im, ako uklone dva video zapisa, biti zabranjeno objavljivanje sadržaja najmanje 24 sata. Zabrane mogu trajati od dana do jedne nedelje.

Neizvjesna budućnost u TikToku

Angel Talamantes, poznatiji kao begincrypto, koji na Tik Toku ima više od 41.100 pratilaca, priznaje u razgovoru da su neki od influensera „zloupotrebljavali“ sponzorisane postove i promovisali projekte, a da nisu sproveli istraživanje prije nastalih promjena.

„Mnogi influenseri koji imaju veliki broj pratilaca ne znaju šta promovišu“, rekao je on.

Morales i drugi tvorci rado se pridržavaju pravila, ali kažu da kompanija mora da razjasni smjernice. Ovo uključuje jasnu definiciju onoga što se smatra promovisanjem kriptovaluta i onoga što njihov sadržaj kvalifikuje kao ilegalne aktivnosti i robe regulisane zakonom. Takođe žele direktnog predstavnika iz TikTok -a koji može da odgovori na pitanja i nedoumice.

Usred neizvjesnosti, neki kreatori se spremaju da svoje vrijeme ulože u druge platforme. Lorden kaže da gradi svoje YouTube i Discord naloge.

Thillens je nedavno pokrenuo nalog pod nazivom CriptoKnight sa Versluisom, Timothijem i Dimosom koji vodi na Discord platformi. Planiraju da budu domaćini javnih događaja i pokrenu veb stranicu tako da „ne mogu biti filtrirani“. Međutim, priznaje da to kako preko noći postanete viralni na TikToku, nadmašuje sve druge platforme.

“Ne postoji ništa slično”, rekao je.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.