eco frendli kriptovalute

Top 5 eco-friendly kriptovaluta

Napor da se smanji uticaj karbon dioksida u kripto biznisu trenutno se pojačao. Ovo je mnogo vidljivije nakon što Elon Musk nije prihvatio Bitcoin za kupovinu Tesla automobila.

Inicijative kao što su Kripto klimatski sporazum (CCA) predvođen ličnim igračima sada su uspostavljene za dekarbonizaciju kriptovaluta i blockchain polsovanja do 2040. Više od 45 kripto finansijskih korporacija već se posvetilo CCA sporazumu.

Možda se čudite i pitate kako to rudarenje kriptovaluta izaziva zagađenje vazduha. Računarski sistemi velike snage koji se koriste za iskopavanje kriptovaluta, popravljajući brainstorming algoritme, proždiru ogromne količine energije. Električna energija proizvedena od neobnovljivih sredstava samo dodatno pogoršava problem.

Međutim, kripto tržište je svjesno ove teme. A sada postoje kriptovalute koje su počele da traže metode za smanjenje potrošnje energije.

Hajde da vas prošetamo kroz 5 takvih ekoloških, međutim manje identifikovanih kriptovaluta:

IOTA (MIOTA)

iota cijena

Ova eco-friendly kriptovaluta vjerovatno koristi najmanje energije sa 100000 IOTA transakcija koje koštaju 11kVh u poređenju sa 741kVh za 1 Bitcoin. Po trenutnoj cijeni od 1614 USD, navodi se da je izuzetno skalabilna.

– Za rudarstvo troši iotu energije od 0,0011kVh.

-Koristi Tangle, drugu vrstu alata koja ne želi rudare.

– Održavaju ga manji gadžeti.

Cardano (ADA)

cardano ada cijena

Koristi model dokaza o ulogu (PoS), Ouroboros.

– U PoS modelu kupci uzimaju tokene da bi postali članovi zajednice, štedeći veliku energiju.

-Kao primarna recenzirana kriptovaluta, Cardano dosljedno poboljšava relevantne tačke, zajedno sa bezbjednosnim i ekološkim pitanjima.

– Potroši 0,5479k Vh sa 1000 transakcija u sekundi u poređenju sa 5 TPS BTC -a, što ga čini ekološki i ekonomski “zelenijim” izborom. Među ekološkim kriptovalutama, Cardano ima najveći tržišni kapital od 68 milijardi dolara od 20. septembra.

Chia

chia kriptovaluta cijena

Po sadašnjoj vrijednosti od oko 216 dolara, Chia tvrdi da je “zelenija” zamjena za Bitcoin.

Koristi jedinstveni „dokaz o tempu i vremenskom konsenzusu“ koji ga čini mnogo manje energetski intenzivnim u ovim metodama:

Novi konsenzusni model zavisi od provjerljivog rada sa kašnjenjem (VDF), postepenog rada koji je jednostavan za korištenje i postepen za izračunavanje. Oni pomažu u dizajniranju korisnih blockchainova koji ne štete okolini i rudarskih farmi koje troše manje energije.

– Za rudarstvo na Chia blockchainu neko želi nekorišteni dio na teškim drajvovima da bi kreirao plotove.

-Ovi plotovi zatim maksimalno iskorištavaju energetski prihvatljiva sredstva pogonskog drajva u narednim godinama kako bi učestvovale u okviru konsenzusnog kursa kojim se verifikuju novi blokovi Chia blockchaina.

– Ovaj konsenzusni model osigurava smanjenje potrošnje energije u iznosu od 0,023kVh.

Nano

nano cijena

Nano je “zelenija” opcija kao rezultat mehanizma konsenzusa otvorenog glasanja predstavnika (ORV), na mjestu gdje kupci glasaju o svakoj transakciji.

-U ORV mehanizmu transakcije se obrađuju pojedinačno i asinhrono, pa se nepovratno i potpuno poravnanje transakcija postiže za manje od jedne sekunde. On zamjenjuje rudarstvo jednostavnijim captcha zagonetkama kako bi se zaradili Nano tokeni.

– Dizajn njegove blok rešetke dozvoljava samo vlasnicima kuća da prijavljuju blokove u svoje lance računa.

– Zauzima 112. mjesto sa tržišnim kapitalom od 655,5 miliona dolara po cijeni od 4,91 dolara od 20. septembra.

Solarcoin

solarcoin cijena

Dodatno koristi model dokaz o ulogu (PoS)

– Ova kriptovaluta je vjerovatno najizrazitija i najodrživija jer ima za cilj oglašavanje proizvodnje fotonaponske energije na zemlji tako što će takve ljude nagraditi fotonaponskim novcem po cijeni od 0,05 dolara.

-Nagradni fotonaponski novac se šalje u pojedinačne digitalne džepove kompatibilne sa Ethereum-om uz naknadu od 1 SolarCoina po 1 MVh verifikovane proizvodnje fotonaponske električne energije.

– Ovom gotovinom će se trgovati, štediti i trošiti na berzama kriptovaluta. Alternativno, podnosioci zahtjeva mogu nastaviti sa dobijanjem fotonaponskog novca i do 30 godina dok god se generiše fotonaponska energija.

– Još jedna kriptovaluta, BitGreen, opcija koja funkcioniše na istom principu.

Od ovih navedenih kriptovaluta, IOTA, Chia i Nano su priznati od strane TRG informacionog centra u Hjustonu, u Sjedinjenim Državama, kao preteče među ekološki prihvatljivim kriptovalutama.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.