Trezor Sjednjenih Država traži javno mišljenje o rizicima povezanim sa digitalnim sredstvima

Odjeljenje trezora Sjedinjenih Država traži mišljenje javnosti vezano za „odgovoran razvoj digitalnih sredstava“ i zatražilo je komentare javnosti povezane sa nacionalnom sigurnošću i rizicima nedozvoljenog finansiranja koje donose digitalna sredstva.

Komentari se mogu predati do 3. novembra 2022. godine kroz federalni eRulemaking portal na stranici regulations.gov

„Trezor traži mišljenje javnosti da bi shvatio stav javnosti prema nadolazećim rizicima kao i kakve korake bi trebala napraviti vlada Sjedinjenih Država, zajedno sa trezorom, da bi zaobišli ove rizike.“

Ovo odjeljenje traži od javnosti da odgovori na pitanja koja se tiču nedozvoljenog finansiranja, regulacije i nadzora protiv pranja novca kao i pitanja vezana za digitalnu valutu centralne banke (CBDC).

Iz Bijele Kuće su protekle sedmice obavili „prvi detaljan okvir za odgovoran razvoj digitalnih sredstava,“ koji sadrži preporuke raznih vladinih agencija, prateći predsjednikovu izvršnu naredbu od marta 2022. godine.

Slom Terra (LUNA) doveo je do nekoliko likvidacija i bankrota u industriji kriptovaluta, primoravajući regulatore širom svijeta da zauzmu striktniji pristup u regulisanju digitalnih sredstava.

Dok je u Australiji na pomolu „mapiranje tokena“ da bi se identifikovali propusti u regulacijama, države kao što je Singapur, India i Tajland povećavaju svoj nadzor da bi poboljšali zaštitu investitora.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.