wall street kripto

Trgovinske grupe na Wall Streetu pojačale su prodor na kripto tržišta

Jane Street i Jump Trading su među finansijskim kompanijama koje povećavaju svoje jedinice digitalne imovine.

Nekoliko najvećih trgovinskih kompanija Wall Streeta objavilo je planove o ulaganju teritorije na tržišta kriptovaluta, otvarajući novi front u svojoj borbi za osvajanje unosnog poslovanja od institucionalnih investitora.

Jump Trading, GTS i Jane Street, među najvećim igračima na američkom tržištu akcija, pojačavaju trgovanje digitalnom imovinom nakon godina tajnosti koja okružuje njihove rane upade na ova tržišta. Oni su neke od najkonkurentnijih trgovačkih kompanija koje se bore za svaku trgovinu na globalnom tržištu akcija, valuta i terminskih tržišta. Sada planiraju otimanje zemlje kao most između kripto svijeta i menadžera imovine željnih da trguju brzo rastućim tržištem.

„Počeli smo trgovati kriptovalutama krajem 2017. proširivanjem iskustva koje smo razvili iz drugih klasa imovine, a digitalnom imovinom trgujemo 24 sata dnevno širom svijeta“, rekla je Mina Nguien, šef institucionalne strategije Jane Street u intervjuu za Financial Times.

“Vidjeli smo da institucionalni interes značajno raste i aktivno dijelimo svoju stručnost kako bismo podržali efikasnija kripto tržišta.”

Visokofrekventni trgovci bili su predvodnik talasa promjena koji je u poslednje dvije decenije zahvatio američko tržište akcija, najveće na svetu. Koristili su superbrzu tehnologiju i regulatorne promjene kako bi učinili tržište efikasnijim stiskanjem marži i provizija na akcije i iskorištavanjem razlika u cijenama iste imovine na različitim mjestima. Taj fokus im je donio milijarde dolara prihoda.

Mnogi sada žele da donesu to znanje na kripto tržište jer institucionalne investitore privlače visoki prinosi na ponudu. Brze cijene i ekstremni poremećaji stoje u oštroj suprotnosti sa obveznicama, valutom i berzama, gdje je produženi period izuzetno niskih kamatnih stopa umanjio promjenljivost.

Visokofrekventne velike trgovinske kompanije prvi put su se pojavile na kripto tržištima 2017. godine, kada su cijene Bitkoina porasle. Većina ovih kompanija ostala je ispod radara sa njihovim učešćem u kriptovalutama sve do nedavno, tiho gradeći svoj tržišni udio.

Analitičari JPMorgan-a procijenili su da su do kraja prošle godine visokofrekventni trgovci bili odgovorni za skoro 80 ​​odsto cijena Bitkoina poslatih na berze, slično njihovom učešću u američkom državnom dugu. Ali mnogi sada takođe žele da privuku vanberzanske poslove u ime institucionalnih investitora i služe kao kanal za trgovanje na decentralizovanim mrežama u kojima se transakcije ne podudaraju na jednom mestu.

To ih stavlja u sukob sa specijalizovanim firmama za kripto trgovinu kao što su Genesis, B2C2 i Bequant, i potencijalno drugim berzama. U srijedu je kripto berza, koja se nalazi na američkoj listi, Coinbase saopštila da se prijavila da postane trgovac fjučersima, što će joj omogućiti da obrađuje fjučers naloge od kupaca.

GTS kasnije ove godine postavlja Radkl, novu kompaniju koje će započeti vlasničko trgovanje digitalnom imovinom, od Bitkoina do brzorastućeg decentralizovanog finansijskog tržišta. Steven Cohen, milijarder menadžer hedž fondova, takođe ulaže u Radkl.

Ari Rubenstein, izvršni direktor GTS-a, rekao je da vidi „potrebu za velikim sofisticiranim igračima koji mogu da se snalaze u regulatornom okruženju“. Rekao je da će ti igrači učiniti tržište “efikasnijim” i “privlačnijim za investitore”. Jump Trading uspostavlja zasebnu jedinicu od više od 80 ljudi fokusiranih na rast i razvoj blockchain mreža i digitalnih kovanica. Kanav Kariia, predsjednik nove jedinice, rekao je da je Jump decenijama gradio infrastrukturu visokih performansi. “Mi donosimo tu snagu u kripto”, dodao je Ari Rubenstein.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.