Trinaest država u Africi već koristi Ripple i XRP

African Blockchain Report 2022 objavljen od strane kompanije CV VC u saradnji sa Južnoafričkom Standard bankom otkriva da Ripple i XRP koristi 13 država ovog kontinenta. Izvještaj koji je objavljen krajem aprila 2023. godine nije prošao neprimjećeno od strane XRP zajednice i u njemu je cijela stranica posvećena Ripple tehnologiji.

Prema ovom izvještaju, mogućnosti za usluge digitalnog plaćanja koje pruža Ripple postaju neodoljive. Iako je region napravio već značajan pomak tokom proteklih nekoliko godina, još uvijek je ostalo dosta neiskorištenog potencijala. Očekuje se da prinos od elektronskog plaćanja poraste za 20% do 2025. godine, što iznosi oko 40 biliona dolara.

Međutim, još uvijek postoje problemi u finansijskom sistemu ovog kontinenta, koji ostavlja mnogo ljudi i kompanija bez banke. Kripto je jedno od rješenja, zbog prisustva velikog broja mobilnih telefona.

Ipak, svega 10% transakcija u Africi se trenutno obavlja digitalno. Prema autoru ovog izvještaja, blockchain i kripto plaćanja mogu uštediti od 6,3 – 8,46% kada je riječ o taksama, u poređenju sa tradicionalnim metodama plaćanja.

Ripple je već dobro pozicioniran u Africi

U izvještaju se irzičito navodi Ripple i XRP rješenje likvidnosti na zahtjev (On Demand Liquidity- ODL). Izvještaj takođe prikazuje mapu zemalja u kojima je ova kompanija već aktivna.

Izvor: African Blockchain Report 2022.

Autor navodi da će finansijske institucije ali i pojedinci imati korist od uvrštavanja Ripple-a u platni sistem Afrike.

„Ripple rješenje za plaćanje (On Demand Liquidity – ODL), omogućuje organizacijama da vrše plaćanja na globalnom nivou, u realnom vremenu, sa jako niskim taksama i bez zaključavanja kapitala u državama kojima se šalje uplata. Iskorištavanjem digitalne imovine XRP-a kao povezujuće valute, sredstva mogu biti poslata i primljena u domaćoj valuti na bilo kojoj strani transakcije.“

Zahvaljujući globalnom rastu Ripple mreže, multifunkcionalne finansijske institucije takođe mogu profitirati, prema ovom izvještaju. Mogu smanjiti troškove na način da eliminišu uplatu depozita, dok istovremeno imaju pristup rutama za isplatu sredstava širom svijeta.

„Kako se inovacije u digitalnom plaćanju i kriptovalutama šire, Ripple ostvaruje partnerstvo sa lokalnim finansijskim institucijama i fintech kompanijama, da bi omogućio bolje prekogranično plaćanje u regionu, uključujući regionalnu interoperabilnost prilikom plaćanja i jednostavan tok novca preko cijelog kontinenta.“

 

Posebno je pomenuto Ripple partnerstvo sa MFS Africa, koje je objavljeno u prvom kvartalu 2023. godine. Prema izvještaju, ova Južnoafrička kompanija takođe koristi likvidnost po zahtjevu (On Demand Liquidity), da bi napravili usluge za plaćanje koje podržavaju ISO20022 standard, koji omogućava i kripto plaćanje.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.