Twitter prihvatio ponudu Elona Muska od 44 milijarde dolara

Tviter je prihvatio ponudu za kupovinu od Elona Muska, za otprilike 44 milijarde dolara.

CEO kompanije Tesla će platiti 54,20 dolara po dionici, prema izjavi od ponedeljka, potvrđujući izvještaje od vikenda da je dogovor neminovan.

Očekuje se da će ova transakcija, koja će učiniti tviter privatnom kompanijom, biti finalizirana nekada u ovoj godini, jer čeka odobrenje akcionara i regulatora.

Predsjednik viterovog nezavisnog odbora, Bret Taylor, izjavio je da je ovaj odbor „dobro razmislio i sproveo obiman proces procjene Elonovog prijedloga, sa posebnim fokusom na vrijednost, sigurnost i finansiranje.“

Objava je došla četiri dana nakon što je milijarder otrkrio svoj finansijki paket za podršku ovoj kupovini, koji je, kako je prenio Reuters, naveo Tviterov odbor da ozbiljnije shvati ovu ponudu.

Musk je prethodno rekao da je njegova „najbolja i poslednja“ ponuda 54% viša nego što je bila dan prije nego što je počeo ulagati u Tviter i 38% viša od momenta kada je njegova investicija javno objavljena.

Musk je objavio ovu ponudu početkom mjeseca, svega nekoliko dana nakon što je stekao 9,2% vlasništva u ovoj kompaniji. Samo dan nakon toga, Tviterov odbor je uveo takozvanu otrovnu pilulu, kao način da se zaustavi potencijalni dogovor.

Elon Musk je rekao da će, ukoliko preuzimanje uspije, dozvoliti da kod Tviterovog glavnog algoritma bude otvoren i pokušaće napraviti inkluzivnu arenu slobodnog govora. Takođe je rekao da će posebno obratiti pažnju na spam i bot naloge.

Musk je takođe naglasio važnost Tvitera kao platforme slobodnog govora.

„Slobodan govor je kamen temeljac funkcionisanja demokratije i Tviter je digitalni trg jednog grada, gdje se raspravlja o stvarima vitalnim za budućnost čovječanstva,“ izjavio je Musk.

„Takođe želim da napravim Tviter boljim nego ikad, obogaćujući ovaj proizvod novim mogućnostima, otvaranjem koda algoritma da bi se povećalo povjerenje, pobjeđivanjem spam botova i povtvrđivanjem stvarnih ljudi. Tviter ima ogroman potencijal, radujem se što ću raditi sa kompanijom i zajednicom korisnika da ga u potpunosti otključam.“

Prije objavljivanja kupovine, Elon je tvitovao da se nada da će čak i najgori kritičari ostati na platformi, „jer to ono što slobodan govor predstavlja.“

Tviter treba da objavi zaradu iz prvog kvartala u četvrtak. Ne planira da održi odgovarajući konferencijski poziv zbog ove transakcije.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.