kanada bill

U Kanadi predstavljen nacrt zakona za podsticanje rasta kripto sektora

U Kanadi je predstavljen zakon koji podstiče rast kripto sektora. “Kanada bi trebala privući milijarde dolara ulaganja u brzo rastuću industriju kripto imovine.

Članica kanadskog parlamenta Michelle Rempel Garner predstavila je u srijedu “Zakon C-249”, koji se “može navesti kao Zakon o podsticanju rasta sektora kriptoaktive”, navodi se u tekstu zakona.

Konzervativna poslanica Garner je objavila tvit:”Kanada bi trebala privući milijarde dolara ulaganja u brzo rastuću industriju kripto imovine. Danas sam predstavila zakon, prvi te vrste u Kanadi, kako bih bila sigurna da će ovo da postane stvarnost.

Prijedlog zakona zahtijeva od kanadskog ministra finansija „da razvije nacionalni okvir za podsticanje rasta sektora kriptoaktive“. Osim toga, zahtijeva se od ministra „da se konsultuje sa osobama koje rade u tom sektoru“.

Zakonodavci objašnjavaju da vladini zvaničnici raspravljaju i postavljaju politike o kripto imovini. Međutim, ona je istakla da mnogi zakonodavci nisu duboko upoznati s tim šta je kripto imovina, kako funkcioniše ili koliko je veliki potencijal za ekonomski rast.

“Da bi bila svjetski lider, Kanada mora osigurati da nam stručnjaci za kripto imovinu i investitori govore koje politike trebaju, ili koje politike im ne trebaju”, naglasila je. “Ovaj prijedlog zakona zahtijeva od ministra finansija da formalno osigura da njihov glas pomogne u vođenju razvoja politike.”

Detalji zakona:
U roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, ministar mora pripremiti izvještaj kojim se utvrđuje okvir i mora osigurati da se izvještaj podnese svakom domu Parlamenta u bilo kojem od prvih 15 dana u kojem taj dom zasjeda, nakon što je izvještaj završen.

Prema web stranici postavljenoj radi objašnjenja zakona, prijedlog zakona ne uspostavlja nikakvu posebnu politiku za regulaciju kriptovaluta. “Umjesto toga, ovaj prijedlog zakona stvara mehanizam za formalno angažovanje stručnosti talenata za kriptoaktivu u razvoju politike tako da njihovi glasovi vode put. To osigurava da stručnjaci imaju riječ o politici koja im je potrebna i o onoj koja im nije potrebna”, opisuje web stranica.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.