Uhapseni NFT prevaranti koji su stekli dobit od 1,1 miliona dolara

Američko ministarstvo pravde objavilo je da su dva čovjeka optužena za zavjeru da počine elektronsku prevaru i pranje novca „povezanu sa milionskom šemom prevare kupaca NFT-ova, koji su reklamirani kao Frosties.“

Osumnjičeni, Ethan Nguyen i Andre Llacuna, su optuženi zbog laganja o pogodnostima koja su obećavana kupcima NFT-ova, kao i povlačenje kriptovaluta sa Frosties naloga, kroz brojne transakcije.

Stvarni identiteti su otkriveni nakon što su istražioci pregledali relevante zapise transakcija, koje se trajno čuvaju na Ethereum blockchainu, a zatim su ih povezali sa korisničkim nalozima na Coinbase berzi.

Rugpull od 1,1 milion dolara

Prema žalbi o kriminalnoj radnji, koju je objavio sud 29. januara 2022. godine, ukupno 8,888 Frosties tokena, vrijednih oko 1,1 milion dolara, prodati su za samo 48 minuta, nakon što je otvorena javna prodaja. Svaki NFT je vrijedio 0,04 Ethereuma, što je tada bilo oko 130 dolara.

Žalba je ukazala na to da su, približno tri sata nakon prodaje, „sredstva prikupljena od Frosties NFT-ova, prebačena na Frosties Wallet Address-1, a zatim su prebačena na drugu adresu kripto novčanika („Fraud Wallet Address-1“). „Ukupno, 356,56 Ethereuma je poslato na „prevarantsku adresu novčanika,“ što su instražioci kasnije i potvrdili.

Takođe, kao što je navedeno u izjavi ministarstva pravde, Nguyen i Llacuna nisu obezbijedili pogodnosti koje su reklamirane kupcima NFT-ova i prebacili su kriptovalute na novčanik u njihovom posjedovanju.

Identifikovanje osumnjičenih

Kriminalni istažioci poreske službe su povezali Nguyenovu i Llacuninu IP adresu, koja je korištena za promovisanje Frosties-a na Discord-u, sa odgovarajućim korisničkim nalozima na Coinbase berzi. KYC zahtjevi nametnuti od strane ove američke berze, prema svojim korisnicima, omogućili su istražiocima da utvrde identitete vlasnika naloga.

Istražioci su pratili aktivnosti povezane sa prevarantskim adresama novčanika i uspiješno su identifikovali transfere izvršene između Coinbase naloga i prevarantskog novčanika povezanog sa Frosties NFT-ovima.

Prije nego što su uhapšeni u Los Angeles-u, Nguyen i Llacuna su se spremali da objave još jednu NFT prevaru, ovoga puta pod nazivom „Embers“. Trebalo je da bude objavljena oko 16. marta 2022. godine, te da stvori dodatni prihod prevarantima od oko 1,5 miliona dolara, u digitalnim sredstvima.

Optuženi za prevaru i pranje novca, Nguyen i Llacuna se smatraju ranim indikatorom pritiska američkog zakonodavstva, na prevare povezane sa NFT-ovima.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.