ukrajina kriptovalute

Ukrajina je najnovija država koja je legalizovala Bitkoin jer kriptovaluta polako postaje globalna

Ukrajina je peta zemlja koja je postavila neka osnovna pravila za tržište kriptovaluta, što je znak da vlade širom svijeta shvataju da je Bitkoin tu da ostane. Skoro jednoglasnim glasanjem, ukrajinski parlament usvojio je zakon koji legalizuje i reguliše kriptovalute. Prijedlog zakona je pokrenut 2020. godine – i sada ide na sto predsednika Vladimira Zelenskog. Do danas je kripto u Ukrajini postojao ali u legalnoj sivoj zoni.

Lokalnim stanovnicima je bilo dozvoljeno da kupuju i razmjenjuju virtuelne valute, ali su kompanije i berze koje se bave kriptovalutama često bile pod budnim nadzorom policije. Prema izvještaju Kyiv Post, vlasti su nastojale da zauzmu borbeni stav kada je u pitanju virtuelna gotovina, smatrajući to „prevarama“, pretresanjem preduzeća povezanih sa kriptovalutama i „često oduzimanjem skupe opreme bez ikakvog osnova“.

Na primjer, u avgustu je Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) blokirala mrežu takozvanih „tajnih berzi kriptovaluta“ koja se nalazi u glavnom gradu Kijevu. SBU je tvrdio da su ove razmjene olakšavale pranje novca i obezbjeđivale anonimnost transakcija.

Novo zakonodavstvo takođe predviđa određene zaštite od prevara za one koji posjeduju Bitkoin i druge kriptovalute, a u prvom za Verkhovna Rad a zakonodavci su zauzeli mjesto u definisanju osnovne terminologije u svijetu kriptovaluta. Ako ih potpiše predsjednik, virtuelna imovina, digitalni novčanici i privatni ključevi uslovi su koji će biti sadržani u ukrajinskom zakonu.

Za razliku od poteza El Salvadora ove nedelje da usvoji Bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, ukrajinski zakon o kriptografiji ne olakšava uvođenje Bitkoina kao oblika plaćanja, niti ga stavlja u ravnopravan položaj sa grivnom, nacionalnom valutom zemlje. Međutim, današnje glasanje bivše nuklearne sile dio je šireg napora Kijeva da se prikloni Bitkoinu.

Do 2022. godine zemlja planira da otvori tržište kriptovaluta za preduzeća i investitore, navodi Kyiv Post. Najviši državni zvaničnici takođe su davali kripto kredit investitorima i fondovima rizičnog kapitala u Silikonskoj dolini.

U službenoj državnoj posjeti SAD-a prošlog mjeseca, predsjednik Zelenski je govorio o nadolazećem ukrajinskom „legalnom inovativnom tržištu virtuelne imovine“ kao prodajnom mjestu za investicije, a Mihajlo Fedorov, ukrajinski ministar digitalne transformacije, rekao je da zemlja modernizuje svoje tržište plaćanja kako bi njena Narodna banka mogla da izdaje digitalnu valutu.

Ali onima koji podržavaju Bitkoin, poput Džeremija Rubina, novi ukrajinski zakon i politička obećanja poput ovih ne predstavljaju mnogo.

„Poboljšani pravni status Ukrajine za Bitkoin pohvalna je simbolična mjera da napredujemo ka svijetu koji univerzalno poštuje individualna prava“, rekao je Rubin, izvršni direktor laboratorije za istraživanje i razvoj Bitkoina, R&D lab Judica. “Ali to je samo simbolično – Bitcoin ne traži ni dozvolu ni oproštaj u svojoj misiji da zaštiti progonjene zajednice od nepravednih vlada.”

Najnovija domina koja je pala

Ukrajina se pridružuje dugom spisku zemalja koje Bitcoin uklapaju u nacionalno zakonodavstvo. Samo ove nedelje, El Salvador je postao prva zemlja koja je usvojila Bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja i držala ga u svom bilansu stanja. Predsednik Nayib Bukele u suštini je svoju političku sudbinu vezao za ishod ovog nacionalnog Bitcoin eksperimenta.

Pre dvije nedelje, Kuba – ozloglašeno konzervativna vlada koja je i dalje postavljena na tradicionalne marksističke načine – donijela je zakon o priznavanju i regulisanju kriptovaluta, navodeći „razloge društveno -ekonomskog interesa“.

Prošlog mjeseca, SAD su predložile pravila u vezi sa kripto „brokerima“ u svom računu za infrastrukturu od 1 triliona dolara, a novi nemački zakon sada dozvoljava sredstvima kojima je ranije bilo zabranjeno da budu uložena u kriptovalute i da dodijele sredstva u vrijednosti do 20% za virtuelne valute poput Bitkoina.

Čini se da je Panama sledeća. Ova centralnoamerička država preispituje nacrt svog zakona o kriptovalutama.

Ova lista nije sveobuhvatna – čini se da je to najnoviji obrazac pada domina, jer sve više vlada priznaje postojanost kriptovaluta poput Bitkoina.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.